today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Αντόνιο Γκουτέρες για τη Διεθνή Ημέρα Ειρήνης: Η ειρήνη ο μόνος δρόμος για έναν καλύτερο κόσμο

Έκκληση να τηρηθεί «αυτή τη σημαντική ημέρα» το εικοσιτετράωρο μη βίας και κατάπαυσης του πυρός, απευθύνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ειρήνης. Επίσης, ο γενικός γραμματέας απευθύνει κάλεσμα «να ανανεώσουμε την έκκλησή μας προς όλους τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερα από το να καταθέσουν τα όπλα τους» και «να επιβεβαιώσουν εκ νέου τους δεσμούς αλληλεγγύης που μοιραζόμαστε ως ανθρώπινα όντα και να ασχοληθούν με την οικοδόμηση μιας καλύτερης, πιο ειρηνικής ζωής».

Ξεκινώντας το μήνυμά του, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναδεικνύει τη σημασία της ειρήνης, υπογραμμίζοντας πως είναι μια ευγενής και απαραίτητη επιδίωξη και ο μόνος πρακτικός δρόμος για έναν καλύτερο, δικαιότερο κόσμο για όλους τους ανθρώπους. Ωστόσο, διαπιστώνει ότι «σε πάρα πολλά μέρη αποτυγχάνουμε στην επιδίωξη της ειρήνης».

Ειδική αναφορά κάνει στο θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης – «Τέλος στον ρατσισμό, Ναι στην Οικοδόμηση της Ειρήνης». Συγκριμένα, επισημαίνει ότι υπενθυμίζει «τους πολλούς τρόπους με τους οποίους ο ρατσισμός δηλητηριάζει τις καρδιές και τα μυαλά των ανθρώπων και διαβρώνει την ειρήνη που όλοι επιδιώκουμε». Ειδικότερα, σημειώνει ότι ο ρατσισμός στερεί από τους ανθρώπους τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους, υποδαυλίζει τις ανισότητες και τη δυσπιστία, απομακρύνει τους ανθρώπους, σε μια εποχή που θα έπρεπε να είμαστε ενωμένοι, ως μια ανθρώπινη οικογένεια, για να φτιάξουμε τον διαλυμένο κόσμο μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προτάσσει πως «αντί να πολεμάμε ο ένας τον άλλον, πρέπει να εργαζόμαστε για να νικήσουμε τους πραγματικούς εχθρούς μας: τον ρατσισμό, τη φτώχεια, την ανισότητα, τις συγκρούσεις, την κλιματική κρίση και την πανδημία COVID-19. Πρέπει να γκρεμίσουμε δομές που στηρίζουν τον ρατσισμό και να ανυψώσουμε τα κινήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα παντού. Πρέπει να πνίξουμε τις φαύλες φωνές της ρητορικής μίσους με μια ενωμένη και διαρκή κραυγή για αλήθεια, κατανόηση και αμοιβαίο σεβασμό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ