today-is-a-good-day
19 C
Athens

ΗΠΑ: Ενδεχόμενο κλήτευσης του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη πρώην συνεργάτη του, που κατηγορείται ότι εξυπηρετούσε ξένα συμφέροντα

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι ενδεχόμενο να κληθεί ως μάρτυρας στην ποινική δίκη του Τόμας Μπαράκ, ενός επενδυτή ιδιωτικών κεφαλαίων και πρώην υπεύθυνου συγκέντρωσης προεκλογικών εισφορών για τον Τραμπ. Ο Μπαράκ κατηγορείται ότι δρούσε ως μη επίσημα καταγεγραμμένος πράκτορας για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), όπως δήλωσε χθες, ένας Αμερικανός δικαστής.

Ο Μπράιαν Κόγκαν περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ αναφέρθηκε απευθυνόμενος σε εν δυνάμει ενόρκους στη δίκη του Μπαράκ, στην προοπτική μιας κατάθεσης του Τραμπ, προκειμένου να αξιολογήσει τις διαθέσεις των ενόρκων ως προς την αμεροληψία τους.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Μπαράκ, πρώην πρόεδρος της εταιρίας που σήμερα έχει την επωνυμία DigitalBridge Group Inc, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις σχέσεις του με τον Τραμπ για να προωθήσει τα συμφέροντα των ΗΑΕ, χωρίς να δημοσιοποιήσει τις προσπάθειες του στον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, όπως απαιτεί η νομοθεσία. Ο Μπαράκ συγκέντρωσε χρήματα για τον Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ενώ ήταν πρόεδρος στην επιτροπή ορκωμοσίας του Τραμπ το 2017.

Ο 75χρονος Μπαράκ δήλωσε στην αθωότητά του, όπως και ο πρώην βοηθός και συγκατηγορούμενος του Μάθιου Γκράιμς. Οι δύο, σκοπεύουν να υποστηρίξουν ότι οι επαφές που είχαν με αξιωματούχους των ΗΑΕ, αποτελούσαν τμήμα της δουλειάς τους, ενώ οι δικηγόροι του Μπαράκ έχουν δηλώσει ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο ίδιος ο Τραμπ, γνώριζαν για τις επαφές που είχε ο ίδιος, με αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής.

Η οποιαδήποτε κατάθεση του Τραμπ θα γίνει, καθώς ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία σειρά από νομικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης και μιας ομοσπονδιακής έρευνας σχετικά με τη διαχείριση προεδρικών αρχείων, μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, αλλά και με μία πολιτειακή δίκη στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο, για την οικογενειακή επιχείρησή του αναφορικά με κατηγορίες για φορολογική απάτη.

Ένας δικηγόρος και ένας εκπρόσωπος του Τραμπ δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αιτήματα σχολιασμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ