today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Γ. Βαρουφάκης: «Πως θα χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τον κόσμο που μετά το 2015 δυσκολεύεται να πιστέψει»

«Είχαμε 2 Προγράμματα Θεσσαλονίκης φέτος στη ΔΕΘ, ένα από τον κ. Τσίπρα και ένα από τον κ. Μητσοτάκη» ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο ΜέΡΑ ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Ο κ. Μητσοτάκης κάνει παντιέρα του το πάντρεμα του Ακροκέντρου και της Ακροδεξιάς για να περάσει ολιγαρχικές πολιτικές που χρειάζονται ισχυρούς παρακρατικούς μηχανισμούς καταστολής, αυτή είναι η συνταγή Μητσοτάκη, δεν πρέπει να μας παραξενεύει, το θέμα είναι η δική μας μεριά τι κάνει;», είπε ενώ για όσα παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για προϋποθέσεις που λείπουν σκόπιμα όσον αφορά τη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού μετώπου για την ρήξη με την ολιγαρχία. «Για να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση χρειάζεται ένα βασικό κοινό πρόγραμμα, το οποίο σφυληρατείται σε βάθος χρόνου και ένα κοινωνικό μέτωπο που θα στηρίξει αυτό το πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, επιλέγει τη μη ύπαρξη κοινωνικού μετώπου και προεκλογικού προγράμματος», τόνισε.

«Αυτά δίνουν το δικαίωμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλάει για τερατογένεση» συμπλήρωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης και υπογράμμισε πως ο κ. Τσίπρας επιλέγει να μην κάνει ρήξη με την ολιγαρχία ενώ ανέφερε ακόμα πως αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. «Εμείς στην κατεύθυνση αυτή δουλεύουμε για την ενίσχυση του ΜέΡΑ25, για την ενίσχυση της επιρροής του στην κοινωνία και στα κινήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης. Επιπλέον ανέφερε ακόμα πως η δυνατότητα της Αριστεράς να πείθει κλονίστηκε όλον αυτό τον καιρό. «Το μεγάλο ερώτημα για μας είναι πως θα χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με αυτόν τον κόσμο που μετά το 2015 δυσκολεύεται να πιστέψει και να ελπίσει».

«Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης λένε ουσιαστικά πως λεφτά υπάρχουν, απλά επιλέξτε εμένα για να τα διαχειριστώ. Εμείς λέμε πως δεν υπάρχουν αν δεν υπάρξει μια σύγκρουση με τους ολιγάρχες κι αν δεν υπάρξει ρήξη με μηχανισμούς της Ε.Ε. όπως η ΕΚΤ κ.α. Όσο η κοινωνική οικονομία της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμη, απαιτείται ρήξη για να γίνει βιώσιμη, οτιδήποτε άλλο είναι μνημονιακός λαϊκισμός», επισήμανε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε πως αν δεν υπάρξει κάποια κίνηση ειρήνευσης για την Ουκρανία κινδυνεύουμε με ένα νέο Αφγανιστάν στις παρυφές της Ευρώπης. «Έχουμε έναν παγωμένο πόλεμο με δύο νικητές, η αμερικανική πολεμική βιομηχανία και οι πετρελαιάδες, ιδίως αυτοί του Τέξας. Οι μεγάλοι ηττημένοι είναι οι Ουκρανοί, οι Ρώσοι, οι Ευρωπαίοι, οι λαοί του κόσμου και βέβαια το περιβάλλον περνώντας το σημείο μη επιστροφής και με τη συρρίκνωση του ζωτικού χώρου της ανθρωπότητας», τόνισε.

Ενώ ερωτηθείς για τις προσεχείς Ιταλικές εκλογές και την Ευρώπη ανέφερε πως η Ακροδεξιά είναι στην εξουσία εδώ και πόσο καιρό και στη χώρα μας χωρίς να κυβερνάει το κόμμα της, με τις επαναπροωθήσεις κλπ. «Έχουμε έναν πρωθυπουργό που έχει κάνει προσωπική του πολιτική τον φασισμό, λέγοντας στους πρόσφυγες θα σας πνίξουμε αν έρθετε. Γιατί να φοβηθούμε λοιπόν την Μελόνι όταν έχουμε εδώ τον Μητσοτάκη;», διερωτήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Οι συνοδοιπόροι μας στην Ιταλία βρίσκονται στα τελευταία στάδια της δημιουργίας του ΜέΡΑ25 Ιταλίας, τον Νοέμβριο θα γίνει η ιδρυτική συνδιάσκεψη. Ο αγώνας είναι συνεχής, είναι διαρκής, είναι πανευρωπαϊκός και παγκόσμιος εναντίον του φασισμού. Τώρα στηρίζουμε στις εκλογές τον Λουίτζι ντε Ματζίστρι και την “Λαϊκή Ένωση”, αλλά επειδή δεν υπάρχει συνεκτικό πρόγραμμα και δεν θα πάει καλά, θα προχωρήσουμε στον δικό μας φορέα μετά τις εκλογές», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Τέλος για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης κάνει τα πάντα για να μην μπει χέρι στην τσέπη των ολιγαρχών. «Ο κ. Τσίπρας από την άλλη μας λέει ότι το Χρηματιστήριο της Ενέργειας θα μπει σε αναστολή, γιατί αναστολή; Γιατί δεν το καταργούμε; Υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει καλά η εμπορευματοποιημένη αγορά ενέργειας; Όχι, καμία! Πρέπει να έχουμε μία ενιαία δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, όχι με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με απομετοχοποίηση» δήλωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ