today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

To «ύστατο χαίρε» στη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’

Ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα - Στις 13:00 η τελετή

Στο Λονδίνο βρίσκονται σήμερα βασιλείς, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι από όλον τον κόσμο για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας. Πρόκειται για την πρώτη κηδεία δημοσία δαπάνη ύστερα από εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965.

Νωρίτερα σήμερα, συγκεκριμένα στις 06:30 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας), ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα στο φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας.

Το φέρετρο της εκλιπούσας βασίλισσας παρέμεινε επί τέσσερις ημέρες στο Ουέστμινστερ Χολ στη διάρκεια των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από εκεί για να αποτίσουν τελευταίο φόρο τιμής στην 96χρονη Ελισάβετ Β’, η οποία παρέμεινε στον βρετανικό θρόνο επί 70 χρόνια, μέχρι τον θάνατό της στις 8 Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ των ανθρώπων που προσκύνησαν το φέρετρο της βασίλισσας της Βρετανίας ήταν και πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του, ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο Αυστραλός ομόλογός του Άντονι Αλμπανέζι καθώς και η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.

Η κηδεία της Ελισάβετ Β’ θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) στο Αββαείο του Ουέστμινστερ παρουσία 2.000 ανθρώπων, ανάμεσά τους πολλοί ηγέτες και εστεμμένοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ