today-is-a-good-day
20 C
Athens

Τα πολιτικά μηνύματα και η στόχευση Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ

Το ΠΑΣΟΚ έχει αυτόνομη πορεία και δε λοξοκοιτά ούτε προς τη ΝΔ, ούτε προς το ΣΥΡΙΖΑ, διεμήνυσε επί της ουσίας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος παράλληλα έδειξε ότι κοιτάζει …προς Μαξίμου πλευρά, υπό την προϋπόθεση ότι το κόμμα του θα πιάσει υψηλό ποσοστό στις εκλογές.

Του Κώστα Πασίση

Η αυτονομία του κόμματος  αποτελεί στρατηγική επιλογή για τον Νίκο Ανδρουλάκη και ουσιαστικά είναι μονόδρομος καθότι από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στις συμπληγάδες των δύο μεγάλων κομμάτων, που απειλούν με τις προτάσεις συνεργασίας τους να συνθλίψουν ή στην καλύτερη περίπτωση να συγχωνεύσουν το ΠΑΣΟΚ στα πολιτικά επεκτατικά σχέδια τους.

Μητσοτάκης και Τσίπρας «θέλουν να είναι πρωθυπουργοί», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Ας στηρίξουν λοιπόν ο ένας τον άλλο και ας συνεργαστούν. Εμείς δεν δημιουργούμε σενάρια. Ο Τσίπρας έλεγε ότι είμαστε κοντά στον Μητσοτάκη, τώρα λένε στην κυβέρνηση ότι ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και βγάζεις ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η δεύτερη πολιτική στόχευση του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ ήταν να φανεί στην κοινωνία ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα διαφορετικό κόμμα από τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ.

Ότι δεν είναι ένα παλαιό φθαρμένο κόμμα, αλλά σύγχρονο «σοσιαλδημοκρατικό», όπως το προσδιόρισε ιδεολογικά, προκειμένου να επανακτήσει τη βάση του, που μετακινήθηκε, προς τα δεξιά και τα αριστερά.

«Έχουμε νέο πολιτικό προσωπικό, δικό μας πρόγραμμα και άλλη πρότασης διακυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βάζει ψηλά τον πήχη 

Ξεχωριστό πολιτικό ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις του στις πολλές και επίμονες ερωτήσεις για τις πολιτικές συνεργασίες και τα μετεκλογικά σενάρια.

Ας δούμε ορισμένες από αυτές:

—- «Από την πρώτη Κυριακή να υπάρξει κυβέρνηση με πρωθυπουργό που θα τον σέβονται οι εταίροι. Όχι πρωθυπουργούς των κάλπικων δημοψηφισμάτων και των υποκλοπών».

Στην προκειμένη περίπτωση οι αιχμές για Τσίπρα και Μητσοτάκη είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού και πρέπει να τις αρχειοθετήσουμε…

— «Πόσοι ρωτήσατε τον κ. Σαμαρά με ποιον θα συγκυβερνήσει το 2012; Πόσοι ρωτήσατε τον κ. Τσίπρα το 2015; Ή εγώ ζω σε άλλη χώρα ή επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα πεδίο συζήτησης ερήμην του λαού. Το 2015 πρώτα ψήφισε ο λαός και μετά είδαμε τι έγινε. Όπως έγινε το 2012. Εγώ δεν έχω σενάρια. Είμαι υπέρ των καθαρών λύσεων.

—-«Είναι προφανές ότι όλα θα διαμορφωθούν με την ψήφο του λαού. Θα επιλέξουμε με βάση τα ποσοστά. Αν πάρουμε ισχυρή εντολή θα βάλουμε άλλα πράγματα στο τραπέζι. Δεν θα επιλέξω εγώ ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Ο λαός θα επιλέξει».

Η συγκεκριμένη αποστροφή του λόγου του  σιγουρά  προβληματίζει περισσότερο τα επιτελεία του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης λέει εμμέσως ότι εκτός των κ.κ Μητσοτάκη και Τσίπρα υπάρχει και τρίτο πρόσωπο για υποψήφιος πρωθυπουργός, βάζοντας τον εαυτό του στο κάδρο των εναλλακτικών λύσεων για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ψυχροπολεμικό κλίμα με ΝΔ

Ένα επιπλέον συμπέρασμα από τη χθεσινή τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ότι το κλίμα με τη Κυβέρνηση είναι ψυχροπολεμικό και οι σχέσεις με τη ΝΔ έχουν διαρραγεί, μετα την υπόθεση των νόμιμων επισυνδέσεων…

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθόλη τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

«Ο Μητσοτάκης είναι σε πανικό, κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες για να κρατηθεί στην Εξουσία», ενώ προς το τέλος της ομιλίας του τον χαρακτήρισε «δημοσιονομικό λαϊκιστή»!

Ενώ αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του ότι «η υποκλοπή βουλευτών συνιστά τερατογένεση και αποστασία».

Μια φράση που δημιούργησε απορίες μεταξύ των δημοσιογράφων για το ποιους αφορά η   συγκεκριμένη αιχμή και αν παρασκηνιακά υπάρχουν σχετικές διεργασίες. Και βάρυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών.

Παρακολουθήσεις

Όπως αναμενόταν ο Νίκος Ανδρουλάκης εστίασε στο θέμα των υποκλοπών  το οποίο δείχνει να παίρνει νέα τροπή μετα τις αποκαλύψεις για την άμεση παρακολούθηση του Στ. Πιτσιόρλα από την ΕΥΠ, την περίοδο που ήταν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Στην Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι η ενεργή ανάμειξη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στην παρακολούθηση πολιτικών προσώπων βγάζει δικαιωμένο και εν τέλει κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ.

Έτσι χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να άρει ο πρωθυπουργός το απόρρητο και να πει ο κ.Κοντολέων τους λόγους της παρακολούθησής του.

«Άκουγα την κυρία Μπακογιάννη που περίπου έλεγε ότι υπεύθυνος για να μάθει ο λαός την αλήθεια είναι το θύμα και όχι ο θύτης. Τι λένε; Να γίνω και παράνομος; Βάσει του νόμου του 2006, ο πρωθυπουργός να άρει το απόρρητο, γιατί καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται και να μάθει ο λαός τι έχει συμβεί σ΄αυτή τη νοσηρή υπόθεση», τόνισε και δεσμεύθηκε να φέρει το θέμα της παρακολούθησης του στο ευρωκοινοβούλιο.

Κοινός παρονομαστής πάντως  όλων αυτών είναι ότι κατά την προεκλογική περίοδο όλοι θα είναι εναντίον όλων και η επόμενη ημέρα θα είναι μεγάλος γρίφος…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ