today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Μπλίνκεν: «Η Ρωσία ενεργεί με αποτρόπαιο τρόπο»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε σήμερα την Ρωσία ότι ενεργεί με αποτρόπαιο τρόπο μετά την ανακάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων θαμμένων σε ομαδικό τάφο κοντά στο Ιζιούμ, που απελευθερώθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις, αναφερόμενος σε πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Η Ρωσία ενεργεί με αποτρόπαιο τρόπο και αυτό φαίνεται και επαναλαμβάνεται κάθε φορά που αποτραβιέται η ρωσική πλημμυρίδα από τμήματα των εδαφών που έχει καταλάβει στην Ουκρανία. Βλέπουμε τι αφήνει στο πέρασμά της, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. «Και αυτήν η πρόσφατη ανακάλυψη περισσότερων των 440 τάφων στο Ιζιούμ μας το θύμισε».

Ο Αντονι Μπλίνκεν κάλεσε τις ουκρανικές αρχές να στοιχειοθετήσουν αυτές τις φρικαλεότητες τονίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για εγκλήματα πολέμου.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός του στρατού ξηράς Μάρκ Μίλεϊ δήλωσε ότι τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία δεν μπορούν να κρυφτούν.

«Ως προς την συνολική κλίμακα (των πιθανών εγκλημάτων πολέμου), δεν ξέρω. Αλλά θα σας πω ότι ο κόσμος θα τα ανακαλύψει. Τα εγκλήματα πολέμου δεν μπορούν να κρυφτούν, ειδικά πράγματα όπως ομαδικοί τάφοι», δήλωσε ο αμερικανός στρατιωτικός στους δημοσιογράφους στην Εσθονία που συμμετέχει σε συνεδρίαση του ΝΑΤΟ.

Σχετικά με τις ανησυχίες που εξέφρασαν προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν οι ηγέτες της Κίνας και της Ινδίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στην Σαμαρκάνδη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε: «Πιστεύω ότι αυτά που ακούμε από την πλευρά της Κίνας και της Ινδίας απηχούν τις ανησυχίες σε όλον τον κόσμο σχετικά με τις συνέπειες της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και όχι μόνο στον ουκρανικό λαό». «Θεωρώ ότι αυτό αυξάνει την πίεση επί της Ρωσίας για να τερματίσει την επίθεσή της», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ