today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Σταϊκούρας: Ουσιαστικές και εις βάθος μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό των ΑΕ του Δημοσίου

Αναγκαίες χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τις παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για την οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία των ανωνύμων εταιρειών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ Α.Ε.). Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο εκτιμούν, ότι η καλούμενη «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης είναι ένα κρίσιμο βήμα για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση τους, ενώ προειδοποιούν για πλήρη εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη και στις ΔΕΚΟ στο καθεστώς εργασίας.

Στις διατάξεις που αφορούν στη λειτουργία των ΑΕ του Δημοσίου αναφέρθηκε, μιλώντας νωρίτερα στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Χρήστος Σταϊκούρας. «Πρόκειται για ουσιαστικές και εις βάθος μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου», είπε ο υπουργός Οικονομικών και επισήμανε ότι το νομοσχέδιο:

  • Ρυθμίζει με πληρότητα θέματα εποπτείας και ελέγχου των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου, ενισχύοντας τον ρόλο του εσωτερικού ελέγχου, βάσει των διεθνών ελεγκτικών προτύπων.
  • Επαναπροσδιορίζει τον στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό τους.
  • Θεσπίζει, για πρώτη φορά, διατάξεις για την πολιτική κρατικής ιδιοκτησίας των Ανωνύμων Εταιρειών.
  • Καινοτομεί με τη θέσπιση δήλωσης αποστολής και ειδικών υποχρεώσεων των Ανωνύμων Εταιρειών.
  • Ολοκληρώνει το θεσμικό πλαίσιο, με προβλέψεις για τις εταιρείες οι οποίες ανήκουν στην ΕΕΣΥΠ και δεν περιλαμβάνονται στο μητρώο φορέων της γενικής κυβέρνησης.

«Με το νέο αυτό πλαίσιο, που είναι προσαρμοσμένο στα σύγχρονα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ, προωθείται η αποτελεσματική κατανομή των κρατικών πόρων και η διαφανής και αποδοτική λειτουργία και διαχείριση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου», είπε υπουργός Οικονομικών. «Στόχος είναι η μεγιστοποίηση του δημοσίου οφέλους και η ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στις Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου, μέσα από ένα νέο μοντέλο λειτουργίας αυτών των εταιρειών, σύστοιχο με τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα αλλά και με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ