today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Οι φίλαθλοι δεν θέλουν ένα… μολυσμένο Μουντιάλ

Υπέρ της αποζημίωσης από την FIFA για τους εργαζόμενους των οποίων τα δικαιώματα παραβιάστηκαν κατά την προετοιμασία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, τάσσεται η πλειονότητα των φιλάθλων, όπως προκύπτει από σχετική δημοσκόπηση.

Το εμιράτο, καταγγέλλεται τακτικά από διεθνείς ΜΚΟ για την μεταχείριση απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες που έχουν βρεθεί στο Κατάρ, από την Ασία, ιδίως στα μεγάλα εργοτάξια για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Ντόχα, από την πλευρά της, επιμένει ότι έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε αυτό το ζήτημα.

Η έρευνα «YouGov», διεξήχθη για λογαριασμό της Διεθνούς Αμνηστίας, με την συμμετοχή 17.000 ενηλίκων, σε 15 χώρες, στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Μεξικό, στην Αργεντινή, στο Μαρόκο και στην Κένυα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το 73% των ερωτηθέντων, δήλωσε πως «υποστηρίζει σθεναρά» ή «τείνει να υποστηρίζει», ότι η FIFA θα πρέπει να χρησιμοποιεί μέρος των εσόδων της για να παρέχει αποζημίωση σε εργαζόμενους των οποίων τα δικαιώματα έχουν παραβιαστεί. Και από όσους απάντησαν ότι θα παρακολουθήσουν τουλάχιστον έναν αγώνα της κορυφαίας διοργάνωσης, το 84% δηλώνει υπέρ αυτής της πρότασης.

Παράλληλα, το 10% των ερωτηθέντων «τείνουν να αντιτίθενται» ή «αντιτίθενται σθεναρά» σε οποιαδήποτε αποζημίωση, ενώ το 17% δηλώνει αναποφάσιστο.

Από την δημοσκόπηση, προκύπτει επίσης, ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων, θέλουν οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες των χωρών τους, να «μιλούν δημόσια για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.

«Η FIFA έχει ακόμη χρόνο να κάνει το σωστό», δήλωσε ο Στιβ Κόκμπερν, διευθυντής προγράμματος κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης στην Διεθνή Αμνηστία και πρόσθεσε: «Οι οπαδοί δεν θέλουν ένα Παγκόσμιο Κύπελλο… μολυσμένο από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Διάφορες ΜΚΟ, κατηγόρησαν το Κατάρ ότι δεν αποκάλυψε τον πραγματικό αριθμό των εργαζομένων που σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν σε χώρους του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ότι δεν έκανε αρκετά για να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας τους, ενώ συχνά τονίζεται και το πρόβλημα των απλήρωτων μισθών.

Η Ντόχα απαντά, ότι έχει λάβει μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας, επιβάλλοντας κατώτατο μισθό και απαγορεύοντας την «παντοδυναμία» ορισμένων εργοδοτών, που εμπόδισαν τους εργαζομένους τους να φύγουν από την χώρα ή να αλλάξουν εργασία.

Αρκετές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μαζί με οπαδούς και συνδικάτα, άρχισαν μια εκστρατεία τον Μάιο για να απαιτήσουν από την FIFA να διαθέσει μέρος των εσόδων της από το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022, στην αποζημίωση εργαζομένων των οποίων τα δικαιώματα έχουν παραβιασθεί.

«Η FIFA έχει διαβεβαιώσει την Διεθνή Αμνηστία ότι θα εξετάσει αυτές τις προτάσεις, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη δημόσια ανακοίνωση σχετικά με αυτό», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ