today-is-a-good-day
16.3 C
Athens

Ο απόηχος της συνάντησης Μακρόν-Μητσοτάκη στο Ελιζέ

Η ελληνογαλλική φιλία και συμμαχία σε όλα τα επίπεδα, που αναβαθμίζει το ρόλο των δύο χωρών σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, επαναβεβαιώθηκε με τη μορφή ενός «κοινού μετώπου», κατά τη συνάντηση του Εμμανουέλ Μακρόν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Ελιζέ.

Του Κώστα Πασίση

Η ανοικτή γραμμή του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο προκαλεί μέγα  εκνευρισμό στην Τουρκία που αποτυπώθηκε στο νέο ανθελληνικό παραλήρημα του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αποδεικνύοντας εν τοις πράγμασι το πόσο σημαντική για την Ελλάδα είναι  η αμυντική συμφωνία των δύο χωρών για αμοιβαία συνδρομή, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη…

Η θερμή υποδοχή που επεφύλαξε το ζεύγος Μακρόν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγο του Μαρέβα σε συνδυασμό με τα αυστηρά προειδοποιητικά μηνύματα προς την Άγκυρα, αποδεικνύουν ότι η Γαλλική υποστήριξη δεν εξαντλείται μόνο στη συμπάθεια προς τη χώρα μας, αλλά η αλληλεγγύη της επεκτείνεται μέχρι το πεδίο…

«…έχουμε υπογράψει μια συμφωνία εταιρικής στρατηγικής συνεργασίας, και βεβαίως, το άρθρο 21 περιγράφει ακριβώς αυτή την περίπτωση, και περιγράφει ότι αν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια ένοπλη επίθεση στο έδαφος της μίας ή της άλλης χώρας υπάρχει αμοιβαία συνδρομή», τόνισε η Γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στη χώρα, για την προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη-Μακρόν.

Στις κοινές δηλώσεις  των δύο ανδρών ο ένας …έκοβε και ο άλλος έραβε , έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, μη αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών για τη στιβαρότητα της Ελληνογαλλικής συμμαχίας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, χωρίς καν να κατονομάσει την Τουρκία, όπως δηλαδή έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο, κατακεραύνωσε τον Σουλτάνο που συνεχίζει ακάθεκτος το παιχνίδι των στρατιωτικών απειλών κατά της Ελλάδας, για εισβολή σε ελληνικό έδαφος…

«Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει καμιά αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος για να ακούσει και κυρίως να εμπεδώσει τα νέα δεδομένα ο Ταγίπ Ερντογάν που θέλει να «τεστάρει» στην  πράξη τόσο την Ελληνογαλλική όσο και την Ελληνοαμερικανική συμφωνία.

Επισημαίνεται ότι ο Γάλλος ηγέτης είχε στηλιτεύσει  τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούσαν την κυριαρχία ελληνικών νησιών μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Μαΐου και είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της χώρα μας.

Η στήριξη χωρίς αστερίσκους του Παρισιού προς την Αθήνα, φυσικά δεν έγινε τυχαία, αλλά χτίστηκε σταδιακά και με σκληρή διπλωματική προσπάθεια και επιμέρους συμφωνίες που έφεραν το σημερινό αποτέλεσμα.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει έναν σταθερό σύμμαχο και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπού παίζονται μεγάλα παιχνίδια…

Τους περιμένουμε στο φως

Από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κρατάμε στο μπλοκάκι μας το μήνυμα του προς τον Σουλτάνο:

«…Γι’ αυτό και περιμένουμε όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του».

Κατά τον υφυπουργό Παιδείας και αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Άγγελο Συρίγο η συγκεκριμένη αναφορά του Πρωθυπουργού, είναι ένα κάλεσμα στον κ. Ερντογάν να έλθει στο φως, δηλαδή να καθίσει μπροστά στο Διεθνές Δίκαιο για να δούμε ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία η Ελλάδα επιδιώκει την ορατή στήριξη, ενδεχομένως και την παρουσία της Γαλλίας στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, ως αποτρεπτικό παράγοντα για περαιτέρω ένταση με τη γειτονική μας χώρα.

Μια ένταση που συντηρεί ο κ. Ακάρ ο οποίος χθες σε δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Διδαχθείτε  από την ιστορία. Μην μπαίνετε σε νέες περιπέτειες. Κάποιοι μπορεί να πουν διάφορα στο αυτί σας. Έχετε δει στην ιστορία, ότι αυτά δεν ισχύουν. Μην επαναλάβετε το ίδιο πράγμα. Να είστε ξύπνιοι»…

Μια δήλωση που από μόνη της αποδεικνύει πόσο δυνατά μηνύματα εστάλησαν από τη συνάντηση Μακρόν-Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ