today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Σι Τζινπίνγκ: Δεσμεύτηκε να στηρίξει “την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα” του Καζακστάν

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε σήμερα τη στήριξή του στην εθνική κυριαρχία του Καζακστάν, μιας χώρας που είναι παραδοσιακή σύμμαχος της Μόσχας αλλά πήρε αποστάσεις από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Κινέζος πρόεδρος, για τον οποίο είναι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό αφότου ξέσπασε η πανδημία της Covid-19, θα βρεθεί αύριο Πέμπτη στο Ουζμπεκιστάν για τη σύνοδο των ηγετών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, όπου θα έχει συνάντηση και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στο αεροδρόμιο της Νουρ-Σουλτάν τον Σι Τζινπίνγκ υποδέχτηκε ο Καζάκος πρόεδρος Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ. Και οι δύο ηγέτες φορούσαν προστατευτικές μάσκες, όπως και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους και η τιμητική φρουρά.

Στις συνομιλίες που ακολούθησαν ο Σι διαβεβαίωσε, σύμφωνα με την κρατική κινεζική τηλεόραση CCTV, ότι θέλει να βοηθήσει το Καζακστάν «να διαφυλάξει την εθνική ανεξαρτησία του, την κυριαρχία του και την εδαφική ακεραιότητά του».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ανησυχία στο Καζακστάν, αναφορικά με τις φιλοδοξίες της Μόσχας, δεδομένου ότι η χώρα φιλοξενεί μια σημαντική αριθμητικά ρωσική μειονότητα.

Ο Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε επίσης ότι θα ταχθεί «κατηγορηματικά κατά της ανάμιξης οποιασδήποτε δύναμης στις εσωτερικές υποθέσεις» του Καζακστάν. Επρόκειτο για μια αναφορά στις αιματηρές ταραχές που σημειώθηκαν στη χώρα αυτήν τον Ιανουάριο και για τις οποίες οι αρχές επέρριψαν την ευθύνη σε μη κατονομαζόμενες «ξένες χώρες».

«Αυτό είναι το πρώτο ταξίδι σας μετά την πανδημία, επομένως έχει ιστορική σημασία», είπε ο Τοκάγιεφ στον Σι, χαιρετίζοντας «το υψηλό επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας» των δύο χωρών.

Το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν βρίσκονται πάνω στον νέο «Δρόμο του Μεταξιού», το γιγαντιαίο σχέδιο του Πεκίνου για την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ