today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Προεκλογική περίοδο με καθαρούς κανόνες επιδιώκει ο Κ. Μητσοτάκης

Παρά την πολιτική προϊστορία του τόπου, γεμάτη από εκλογικούς …αιφνιδιασμούς, ανασχηματισμούς …επανεκκίνησης και …εκλογομαγειρέματα, ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ με τρία ηχηρά «όχι» ξεκαθάρισε πλήρως το πολιτικό τοπίο, διαμηνύοντας ότι σέβεται απόλυτα τους Θεσμούς της χώρας και δεν αλλάζει τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού κατά το δοκούν.

Του Κώστα Πασίση

«Όσοι μετρούν τον Μητσοτάκη με τα παλιά στάνταρ, κάνουν λάθος και στο τέλος την πατούν…», σχολίασε στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, αναφορικά με το δήθεν χοντρό παρασκήνιο που οδήγησε στην «πυρά» κάλπες, ανασχηματισμό και εκλογικό νόμο, παρά τις βαρύγδουπες εισηγήσεις κορυφαίων στελεχών για ανάληψη μεγαλεπήβολων πρωτοβουλιών.

Στο ημερήσιο δελτίο πολιτικής επικαιρότητας η αλλαγή του εκλογικού νόμου έπαιζε ψηλά καθώς ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει δημοσίως ότι δέχεται εισηγήσεις, ενώ ταυτόχρονα κυβερνητικοί βουλευτές ζητούσαν την επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Δεν θα γίνω «κωλοτούμπας», θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο, να έρθω και να πω ότι αλλάζω τον εκλογικό νόμο, κατεβάζοντας κατά λίγο τον πήχη της αυτοδυναμίας, επειδή με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε μεγαλύτερες πιθανότητες για επίτευξη πολιτικής σταθερότητας», τόνισε χαρακτηριστικά στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης, ξεδιαλύνοντας οριστικά το θολό τοπίο με τις προθέσεις του για τον εκλογικό νόμο.

Κατά πολλούς στη ΝΔ η συγκεκριμένη αναφορά ήταν …μονόδρομος επειδή οποιαδήποτε αλλαγή του, για δεύτερη φορά, από την ίδια κυβέρνηση θα ήταν δείγμα ηττοπάθειας, που θα γινόταν αυτόματα βούτυρο στο ψωμί των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, σε μια περίοδο μάλιστα που η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Στην προκειμένη περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε μεγάλη αυτοπεποίθηση, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι στο τέλος της εκλογικής μάχης η ΝΔ όχι μόνο θα κερδίσει αλλά θα κυβερνήσει για δεύτερη 4ετια.

Πρόωρες εκλογές
Το τελευταίο διάστημα, το θέμα των πρόωρων εκλογών είχε υποχωρήσει από την επικαιρότητα καθώς ο Μητσοτάκης το «έκοψε» με …μαχαίρι στη Βουλή με τον πιο επίσημο τρόπο που μπορούσε.

Ωστόσο η υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη έβγαλε από τη …ναφθαλίνη τις Φθινοπωρινές κάλπες αλλά ο Πρωθυπουργός με ένα ξερό «όχι» που δεν επιδέχεται παρερμηνείες έβαλε «στοπ» στα σχετικά σενάρια.

Ο βασικός πολιτικός λόγος δεν είναι μόνο η επιταγή του Συντάγματος για 4ετη κυβερνητική θητεία, αλλά και ο επικείμενος δύσκολος ενεργειακά Χειμώνας που απαιτεί, αν μη το άλλο, σταθερή κυβέρνηση για την επιτυχή διαχείριση της εν λόγω ασύμμετρης απειλής.
«Δεν παίρνω το ρίσκο της αβεβαιότητας. Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη του.

Στο Μαξίμου επενδύουν στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης και στο έργο της, με κοινωνικό πρόσημο, που θα κριθεί στο σύνολο του στο τέλος της 4ετιας από την κοινωνία.
Εν κατακλείδι, ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί πολλές φορές για την εξάντληση της τετραετίας και οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα τον εξέθετε πολιτικά, ως αναξιόπιστο…

Γεγονός που δεν ταιριάζει στο πολιτικό προφίλ της υπευθυνότητας που φιλοτεχνεί από την πρώτη ημέρα άσκησης των καθηκόντων του στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Σενάρια ανασχηματισμού

Απόρροια της διάψευσης των πρόωρων εκλογών ήταν η αναζωπύρωση των σεναρίων ανασχηματισμού.
Θέμα «καυτής» συζήτησης μεταξύ των υπουργών που κάθονταν σε αναμμένα κάρβουνα και της κοινοβουλευτικής ομάδας, που περίμενε με αγωνία τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού.

Το Thepresident.gr έθεσε το θέμα και ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του αλλαγές στο Υπουργικό, επαναφέροντας τα ήρεμα …νερά στις τάξεις της κυβέρνησης που αδημονούσε για την απάντηση…

Το ανακάτεμα της «τράπουλας» τις περισσότερες φορές είναι κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα και η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου για τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες εν μέσω προεκλογικής περιόδου…

Άλλωστε όπως λέει και ένα βασικό θεώρημα στο ποδόσφαιρο, ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει και η ΝΔ διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στο πολιτικό σκηνικό με διαφορά ασφαλείας από το ΣΥΡΙΖΑ…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ