today-is-a-good-day
13 C
Athens

Πάπας Φραγκίσκος: Πρόθυμος να επισκεφθώ την Κίνα

Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σήμερα ότι είναι πρόθυμος να επισκεφθεί την Κίνα οποιαδήποτε στιγμή όμως δεν έχει «νέα» όσον αφορά τις εικασίες ότι μπορεί να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ενώ θα βρίσκονται και οι δύο στο Καζακστάν.

Ο ποντίφικας έφτασε στο Καζακστάν για τριήμερη επίσκεψη, με την ευκαιρία της συνόδου παγκόσμιων θρησκευτικών ηγετών για την ειρήνη. Καθώς υποφέρει ακόμη από πόνους στο γόνατο, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά μια ειδική ράμπα κατά την έξοδό του από το αεροπλάνο και μπήκε στον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου με αναπηρικό αμαξίδιο.

Ο πρόεδρος Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο και στη συνέχεια ο πάπας αναχώρησε για το προεδρικό μέγαρο, για ιδιωτική συνάντηση με τον ηγέτη της χώρας.

Στη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση του, ο Φραγκίσκος ρωτήθηκε αν θα συναντηθεί στη Νουρ-Σουλτάν με τον Κινέζο πρόεδρο Σι, ο οποίος θα βρίσκεται αύριο Τετάρτη στην πρωτεύουσα του Καζακστάν. «Δεν έχω κάποιο νέο για αυτό», απάντησε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Στην ερώτηση αν είναι έτοιμος να πάει στην Κίνα, ο πάπας απάντησε: «Είμαι πάντα έτοιμος να πάω στην Κίνα».

Ο Φραγκίσκος χρησιμοποιούσε μπαστούνι για να μετακινηθεί στο αεροπλάνο και να χαιρετίσει από κοντά τους δημοσιογράφους, όπως κάνει συνήθως. Φαινόταν να πονάει τη στιγμή που επέστρεφε στο κάθισμά του, στο μπροστινό τμήμα του αεροπλάνου.

Ο Σι θα επισκεφθεί το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν το τριήμερο 14-16 Σεπτεμβρίου, στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό αφότου η Κίνα έκλεισε τα σύνορά της λόγω της Covid-19. Στο Ουζμπεκιστάν αναμένεται ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ρίχνει βαριά σκιά στην επίσκεψη του πάπα στο Καζακστάν και το διεθνές συνέδριο των θρησκευτικών ηγετών, στο οποίο θα μετέχουν περισσότερες από 100 αντιπροσωπείες από 50 χώρες. Στην ομιλία του στην κυβέρνηση του Καζακστάν και το διπλωματικό σώμα, ο Φραγκίσκος μίλησε για «τον παράλογο και τραγικό πόλεμο που ξέσπασε με την εισβολή στην Ουκρανία». Είπε επίσης ότι είναι αναγκαίο να χαλαρώσουν οι αντιπαραθέσεις και η ρητορική που παραπέμπουν στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, τονίζοντας: «Τώρα είναι η ώρα να σταματήσουμε να επιτείνουμε τις αντιπαλότητες».

Από το Έβδομο Συνέδριο των Ηγετών των Παγκόσμιων και Παραδοσιακών Θρησκειών θα απουσιάζει ο πατριάρχης της Ρωσίας Κύριλλος, ο οποίος στηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πάπας θα τελέσει λειτουργία για τη μικρή κοινότητα των καθολικών του Καζακστάν αύριο το απόγευμα. Περίπου το 70% των 19 εκατομμυρίων κατοίκων του Καζακστάν είναι μουσουλμάνοι και το 26% χριστιανοί ορθόδοξοι. Οι καθολικοί υπολογίζονται γύρω στις 125.000.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ