today-is-a-good-day
19 C
Athens

Το ζήτημα της έξαρσης της τουρκικής προκλητικής ρητορικής έθεσε ο Ν. Δένδιας στη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Σερβίας

Η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, η συζήτηση για την ενεργειακή συνεργασία, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο εκτενούς συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Σέρβου ομόλογου του Νίκολα Σελάκοβιτς στο Βελιγράδι.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση τονίστηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση των δύο υπουργών πριν από το τέλος του έτους. Σημειώνουν εν προκειμένω ότι οι δύο υπουργοί είχαν συναντηθεί άλλες δύο φορές τους τελευταίους τρεις μήνες, στο Βελιγράδι και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, κατά τη σημερινή συνάντηση εξετάστηκε η διμερής οικονομική συνεργασία και ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία των ελληνικών επενδύσεων στη Σερβία, οι οποίες έχουν δημιουργήσει 25.000 θέσεις εργασίας. Στον τομέα της ενέργειας, έγινε εκτενής αναφορά στην ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών της και ιδιαίτερη αναφορά στους αγωγούς TAP και IGB (με τον οποίο θα συνδεθεί και η Σερβία), καθώς και στον πλωτό σταθμό FSRU στην Αλεξανδρούπολη, όπως αναφέρουν.

Επίσης, συμφωνήθηκε να διοργανωθούν το συντομότερο δυνατόν τριμερείς συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Σερβίας, μαζί με την Κύπρο (τελευταία συνάντηση έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2021), καθώς και με τη Βόρεια Μακεδονία.

Εν συνεχεία, οι διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, με τον Νίκο Δένδια να επαναλαμβάνει τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, «η οποία αποτελεί μονόδρομο για την εμπέδωση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή». Υπογραμμίζεται, μάλιστα, πως εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την επιρροή αναθεωρητικών δυνάμεων, οι οποίες, κάνοντας χρήση ιστορικών, οικονομικών και θρησκευτικών δεσμών, προσπαθούν να διεισδύσουν στην περιοχή. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόσφατη συμφωνία στο πλαίσιο του Διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Περαιτέρω, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Σέρβο ομόλογό του για την έξαρση της τουρκικής προκλητικής ρητορικής και συγκρατούν ότι ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί η κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο και οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τέλος, αναφέρουν ότι αμφότερες πλευρές υπογράμμισαν την προσήλωση τους στην εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών.

Σημειώνεται πως σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικό δικτύωσης, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, με τον οποίο είχε ευρεία συζήτηση για την ενδυνάμωση ελληνοσερβικών σχέσεων, την ευρωπαϊκή προοπτική Δυτικών Βαλκανίων και θέματα περιφερειακής ασφάλειας, καθώς και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ