today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Περιφέρεια Αττικής: Με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Α’ και Β’ Φάσης του έργου ανάπλασης του Φαληρικού μετώπου

Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ του Φαληρικού Πάρκου (Α΄& Β΄ φάση), μετά από δύο αποφάσεις που εκδόθηκαν τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα:

• Την 26η Αυγούστου 2022 εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» 2021-2027, στον κατάλογο Έργων Στρατηγικής σημασίας όπου περιλαμβάνεται το οικολογικό πάρκο στο Φαληρικό Όρμο, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2025.

• Την 8η Σεπτεμβρίου 2022, υπογράφηκε από τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γ. Ζερβό, η ειδική πρόσκληση που καλεί την Περιφέρεια Αττικής να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης, τόσο για την Α΄ όσο και για τη Β’ Φάση του έργου.

Με τις αποφάσεις αυτές η Περιφέρεια εξασφαλίζει τη ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 της Α’ Φάσης του έργου που μέχρι σήμερα χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους και την ένταξη της Β’ Φάσης στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, με συγκεκριμένους (δεσμευμένους) πόρους και χρονοδιάγραμμα.

Η Α’ Φάση περιλαμβάνει τα εξής επιμέρους έργα:

1) Εγκάρσια μετατόπιση της Λεωφόρου Ποσειδώνος.

2) Συγκοινωνιακά έργα, οδικά και τροχιοδρομικά.

3) Συναρτώμενα τεχνικά έργα οδού και τροχιόδρομο.

4) Υδραυλικά έργα υποδομής της περιοχής της ΦΑΣΗΣ Α’, δηλαδή αντιπλημμυρικά έργα, έργα αποχέτευσης ομβρίων και έργα αποκατάστασης δικτύων ΟΚΩ (αγωγοί φυσικού αερίου, ύδρευσης κλπ.).

5) Συνοδά ηλεκτρομηχανολογικά έργα των συγκοινωνιακών και υδραυλικών υποδομών.

Η Β’ Φάση περιλαμβάνει:

1) Προσβασιμότητα (Απρόσκοπτη Συνέχιση της Πόλης).

2) Περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής (600 στρ. Πάρκου φύτευσης με 22.000 δέντρα και θάμνους).

3) Δίκτυα άρδευσης, ύδρευσης, πυρόσβεσης, φωτισμού, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι.

4) Χωρος στάθμευσης ≈900 θέσεων.

5) Γραμμικά κτήρια ≈3.500 μ2 (Χρήσεις εμπορικές, εστίασης, αναψυχής).

6) Αξιοποίηση υφιστάμενων χώρων περίπου 12.000 μ2. Μονώροφων κτηρίων με εμπορικές χρήσεις.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης εκφράζει την ικανοποίηση του για την έκβαση τονίζοντας ότι «με όραμα, σχέδιο και συνεργασίες εξασφαλίζουμε για την Αττική μας πόρους και δρομολογούμε μεγάλα και εμβληματικά έργα. Τέλη Αυγούστου ανακοινώθηκε η έγκριση του νέου Περιφερειακού Προγράμματός μας για την περίοδο 2021-2027, ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Προχθές υπογράψαμε τη σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ για τον μεγαλύτερο ποδηλατόδρομο της Αττικής. Σήμερα εξασφαλίζουμε χρηματοδότηση για το μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο της Χώρας». Ο περιφερειάρχης ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον υπουργό και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη και Γ. Τσακίρη και το επιτελείο τους, που εξασφάλισαν μέσα από το τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ (ΥΜΕΠΕΡΑΑ και ΠΕΚΑ) τη χρηματοδότηση της Α’ και Β’ φάσης του έργου, υπογραμμίζοντας ότι «κάθε μέρα που περνάει, η Αττική βελτιώνεται και αναπτύσσεται, εξασφαλίζοντας πρόσθετους πόρους, υποδομές και ασφαλή και λειτουργικά δίκτυα. Αυτή είναι η Αττική που θέλουμε και μπορούμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ