today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Γεωργιάδης: Η έρευνα στην Ελλάδα δεν είναι κάτι το απίθανο

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή 9 Σεπτέμβριου 2022, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, όπου και τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κέντρου, στη συνάντηση που ακολούθησε με το διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΕΤΑ, στο επίκεντρο βρέθηκε η ενημέρωση του κ. Γεωργιάδη αναφορικά με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Ερευνητικού Κέντρου αλλά και την ερευνητική δραστηριότητα όλων των Ινστιτούτων του, έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται από την ανάληψη και διεκπεραίωση μεγάλων ερευνητικών ανταγωνιστικών προγραμμάτων. Κεντρικό θέμα της συνάντησης, ήταν παράλληλα, και η έμφαση που δίνει το ΕΚΕΤΑ στην ουσιαστική και αποδοτική σύνδεση της έρευνας με την αγορά, η οποία καταδεικνύεται από τη σημαντική οικονομική δραστηριότητα που καταγράφουν οι έως σήμερα 18 εταιρείες – τεχνοβλαστοί του, μέσω της εμπορικής αξιοποίησης τεχνολογιών αιχμής και της δημιουργίας προστιθέμενης αξίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης ενημερώθηκε από ερευνητές του ΕΚΕΤΑ για καινοτόμες τεχνολογίες παραγωγής πράσινων καυσίμων μεταφοράς αλλά και την καινοτόμα τεχνολογική προσέγγιση αναφορικά με την επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση αστικών λυμάτων.

Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον που έδειξε ο κ. Γεωργιάδης για το βραβευμένο σε διαγωνισμό του NATO anti-drone σύστημα, που έχει αναπτυχθεί από το Εργαστήριο Οπτικής Αναλυτικής του EKETA | ΙΠΤΗΛ και παρέχει μία ολοκληρωμένη λύση στο αυξημένο πρόβλημα της απειλής ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών).

Έπειτα, πραγματοποιήθηκε επίδειξη του συστήματος αλληλεπίδρασης ανθρώπου-ρομπότ, το οποίο βρίσκεται στην υπηρεσία του γεωργού και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στον δυναμικό προσομοιωτή οδήγησης και ενημερώθηκε για το ζωντανό εργαστήριο διαχείρισης δεδομένων.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Γεωργιάδης περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ερευνητικού Κέντρου με το αυτοκινούμενο όχημα του ΕΚΕΤΑ.

«Από την πρώτη μέρα της θητείας μου και όταν ανέλαβα στην πολιτική μου ευθύνη και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, ξεχώρισα το ΕΚΕΤΑ. Είναι η δεύτερη φορά που το επισκέπτομαι, έχω εισηγηθεί στον κ. Πρωθυπουργό να έρθει, έχουμε εντάξει σημαντικά έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης για το ΕΚΕΤΑ. Θέλω να συγχαρώ τους ερευνητές και τη Διοίκηση του ΕΚΕΤΑ, διότι πρωτοπορούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, προσφέρουν στην τοπική και εθνική οικονομία και αποδεικνύουν ότι η έρευνα στην Ελλάδα δεν είναι κάτι το απίθανο, αντιθέτως είναι κάτι που μπορεί να γίνει και να έχει αποτέλεσμα», δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό για την παρουσία του, υπογράμμισε: «Η επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτυπώνει το πραγματικό ενδιαφέρον της πολιτείας στα πεδία της έρευνας και της ανάπτυξης αλλά και την αναγνώρισή τους ως προαπαιτούμενα για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και την ενίσχυση της οικονομίας. Το ΕΚΕΤΑ θα συνεχίσει με την ίδια δυναμική να καινοτομεί μέσω της σημαντικής του τεχνογνωσίας σε ένα εκτεταμένο εύρος επιστημονικών τομέων, με γνώμονα το όφελος της κοινωνίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ