today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Γαλλία και Γερμανία θα ενεργήσουν από κοινού για να στηρίξουν την οικονομία έναντι του πληθωρισμού

Η Γαλλία και η Γερμανία δεσμεύθηκαν σήμερα να ενεργήσουν από κοινού για να προστατεύσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας και παράλληλα να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ και ο Γερμανός ομόλογός του Κρίστιαν Λίντνερ επέδειξαν την ενότητά τους σήμερα κατά την έναρξη των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στην Πράγα, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι θα ακολουθήσουν κοινές πολιτικές.

«Αποτελεί μήνυμα το γεγονός ότι η Γαλλία και η Γερμανία ξεκινούν μαζί τη συνάντηση. Αποτελεί μήνυμα το γεγονός ότι στεκόμαστε δίπλα δίπλα, όχι μόνο εδώ, αλλά και από πολιτική άποψη», επεσήμανε ο Λίντνερ.

Η δέσμευση των δύο υπουργών γίνεται μία ημέρα αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσεις και δεσμεύθηκε περαιτέρω αυξήσεις, θέτοντας ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, παρά το γεγονός ότι η ευρωζώνη φαίνεται να οδεύει προς ύφεση τον χειμώνα.

«Ως υπουργοί Οικονομικών πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας», σημείωσε ο Λίντνερ. «Η ΕΚΤ έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Και αυτό είναι και δικό μας καθήκον – η αντιμετώπιση του πληθωρισμού μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής», πρόσθεσε.

«Θα προστατεύσουμε τα νοικοκυριά μας από τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών. Θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που πλήττονται από τις υψηλές τιμές του αερίου και του ηλεκτρικού», δήλωσε από την πλευρά του ο Λε Μερ.

Η Γαλλία και η Γερμανία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανακοινώσει πακέτα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να βοηθήσουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Εξάλλου σήμερα συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ για να επεξεργαστούν λύσεις από ένα μεγάλο κατάλογο πιθανών μέτρων προκειμένου να προστατεύσουν τους πολίτες από τις υψηλές τιμές ενέργειας καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ