today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Συρία: Επτά νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Ιντλίμπ

Επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και άμαχοι, σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν σήμερα από ρωσικά πλήγματα στην επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών στη Συρία, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τουλάχιστον τέσσερα από τα θύματα ήταν άμαχοι.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι χτυπήθηκαν ένα λατομείο και ένα σπίτι στα δυτικά της πόλης του Ιντλίμπ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε ένα μεγάλο νέφος καπνού να υψώνεται πάνω από το λατομείο καθώς επίσης και ασθενοφόρα να μεταφέρουν θύματα.

Ένα μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ και τμήματα των γειτονικών επαρχιών της Χάμα, του Χαλεπιού και της Λαττάκειας ελέγχονται από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία. Από τον Μάρτιο του 2020 έχει κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, έπειτα από μια επιχείρηση του συριακού καθεστώτος από την οποία εκτοπίστηκαν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι. Παρά τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της, η εκεχειρία γενικά τηρείται.

Συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και τζιχαντιστών

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι της Συρίας, ανέφεραν σήμερα ότι δύο μαχητές τους σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τζιχαντιστές, σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων.

«Δύο μαχητές μας υπέκυψαν στα τραύματά τους μετά τις συγκρούσεις» με μέλη του Ισλαμικού Κράτους στο Αλ Χολ κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε ο αραβοκουρδικός συνασπισμός. Σύμφωνα με την πηγή αυτήν, δύο γυναίκες αλλά και πέντε άνδρες ντυμένοι γυναίκες ενεπλάκησαν στην επίθεση εναντίον των μαχητών των SDF. Ένας από τους τζιχαντιστές σκοτώθηκε και άλλοι έξι τραυματίστηκαν.

Ο καταυλισμός Αλ Χολ είναι υπό τη διοίκηση των SDF. Απέχει λιγότερα από 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ιράκ και φιλοξενεί περίπου 56.000 ανθρώπους, Σύρους εκτοπισμένους και Ιρακινούς πρόσφυγες. Μεταξύ αυτών είναι και 10.000 ξένοι, κυρίως συγγενείς τζιχαντιστών του ΙΚ. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο καταυλισμό εκτοπισμένων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους αφού το ΙΚ έχασε το τελευταίο προπύργιό του στη Συρία.

Η ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση ξεκίνησε τον περασμένο μήνα μια επιχείρηση για τον εντοπισμό των τζιχαντιστών που κρύβονται στον καταυλισμό, αφού ξανάρχισαν τις επιθέσεις τους. Ο συνασπισμός που μάχεται το ΙΚ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι «δεκάδες μέλη» του Ισλαμικού Κράτους έχουν συλληφθεί και τα κυριότερα δίκτυά της οργάνωσης εξαρθρώθηκαν. Στις 5 Σεπτεμβρίου, οι SDF απελευθέρωσαν τέσσερις γυναίκες που ζούσαν στον καταυλισμό και βρέθηκαν μέσα σε σήραγγες, αλυσοδεμένες και βασανισμένες από υποστηρικτές του ΙΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ