today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Στις 75 μονάδες βάσης η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Την πρωτοφανή για τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων κατά 75 μονάδες βάσης, προβλέπει η πλειοψηφία των οικονομολόγων, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ονομάτων της Wall Street Goldman Sachs, Bank of America και JPMorgan Chase.

Τα στοιχήματα των επενδυτών κλίνουν επίσης προς τις 75 μονάδες βάσης. Τα στοιχήματα υποχώρησαν μερικώς τις τελευταίες ημέρες, καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία πυροδοτούν φόβους για ύφεση και οι μετριοπαθείς της ΕΚΤ, που ανησυχούν για τις προοπτικές ανάπτυξης συσπειρώθηκαν πίσω από μια πιο μέτρια αύξηση μισής μονάδας.

Μια μεγαλύτερη κίνηση θα έβλεπε την ΕΚΤ να ενταχθεί στις περισσότερες από 40 κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Federal Reserve, που έχουν αναπτύξει υπερβολικές αυξήσεις για να περιορίσουν τον επίμονο πληθωρισμό. Θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει το ευρώ και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους επικριτές που λένε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήταν πολύ αργοί για να ενεργήσουν, καθώς το τέλος των lockdown του Covid και ο πόλεμος στην Ουκρανία έστειλαν τις τιμές στα ύψη.

Η απόφαση για τα επιτόκια αναμένεται σήμερα στη Φρανκφούρτη, λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου της προέδρου, Κριστίν Λαγκάρντ, με επικαιροποιημένες οικονομικές προβλέψεις να αναμένονται παράλληλα με την ανακοίνωση.

Οι επενδυτές είναι επίσης πρόθυμοι για σαφήνεια σχετικά με το πώς το αυξανόμενο κόστος δανεισμού θα επηρεάσει την αντιμετώπιση από την ΕΚΤ των 4,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ της πλεονάζουσας ρευστότητας που χάνεται γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης και για μια καθοδήγηση σχετικά με το πότε οι αξιωματούχοι μπορεί να αρχίσουν να συρρικνώνουν το απόθεμα ομολόγων που συσσώρευσαν κατά τη διάρκεια πρόσφατων κρίσεων.

Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων κατά τρία τέταρτα εμφανίστηκε στα τέλη του περασμένου μήνα από τα γεράκια του Διοικητικού Συμβουλίου που συμμετείχαν στην ετήσια υποχώρηση του Jackson Hole της Fed. Ακόμη και μερικοί από τους πιο επιφυλακτικούς συναδέλφους τους προέτρεψαν σε δυναμική δράση.

Το αν θα υλοποιηθεί θα εξαρτηθεί εν μέρει από τις νέες προβλέψεις, συγκεκριμένα, πόσο έχουν επιδεινωθεί οι προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμού, με ορισμένους αναλυτές να λένε ότι το νομισματικό μπλοκ των 19 μελών βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

Δημήτρης Απόκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ