today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Λαβρόφ: Ζητάμε “διευκρινίσεις” από τον ΔΟΑΕ για την έκθεσή του για τη Ζαπορίζια

Η Ρωσία ζήτησε “διευκρινίσεις” από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) για την έκθεσή του σχετικά με τον ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

“Υπάρχει ανάγκη να εξασφαλιστούν επιπρόσθετες διευκρινίσεις, διότι η έκθεση περιέχει μια σειρά σημείων που γεννούν ερωτήματα (…) Ζητήσαμε διευκρινίσεις από τον γενικό διευθυντή του ΔΟΑΕ”, δήλωσε ο Λαβρόφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Στην έκθεση που έδωσε χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα μετά την επίσκεψη επιθεώρησης που πραγματοποίησε αποστολή του στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο ΔΟΑΕ ζητεί να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί κοντά στον πυρηνικό σταθμό και να δημιουργηθεί αμέσως “ζώνη ασφαλείας” γύρω από αυτόν για να εμποδιστεί η πρόκληση πυρηνικού ατυχήματος, κρίνοντας την σημερινή κατάσταση “μη βιώσιμη”.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο οποίος τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων από τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί να τον διαχειρίζεται το προσωπικό του που απαρτίζεται από Ουκρανούς, έχει βομβαρδιστεί επανειλημμένως τις τελευταίες εβδομάδες. Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τα πλήγματα αυτά.

Χθες ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ είχε κυρίως εκφράσει τη λύπη του που ο ΔΟΑΕ δεν ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου είναι αυτές που βομβαρδίζουν τον σταθμό της Ζαπορίζια.

Επίσης η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα κατήγγειλε σήμερα “πιέσεις” της Δύσης στον ΔΟΑΕ, σημειώνοντας ότι η Ρωσία παρείχε πλήρη στοιχεία στον διεθνή οργανισμό όσον αφορά την προέλευση των βομβαρδισμών, και ότι διερρωτάται γιατί αυτός δεν κατονόμασε στην έκθεσή του την Ουκρανία ως την πηγή των επιθέσεων στον σταθμό.

“Είναι προφανές ότι η Δύση ασκεί συνεχώς πιέσεις (στον ΔΟΑΕ) και δεν σταματά να το κάνει”, σημείωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τις δηλώσεις της τις οποίες επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti.

Η Ζαχάροβα δήλωσε εξάλλου ότι η Ουκρανία συντονίζει τις επιθέσεις της στον σταθμό με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κρατών.

Η Ουκρανία αρνείται ότι πραγματοποιεί επιθέσεις στον σταθμό της Ζαπορίζια και έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι φυλάσσει βαριά όπλα εκεί, ισχυρισμό που έχει απορρίψει η Ρωσία.

Παράλληλα ο διευθυντής του ρωσικού πυρηνικού κολοσσού Rosatom Αλεξέι Λικάτσεφ δήλωσε και αυτός σήμερα ότι η Μόσχα θα κάνει “ό,τι καλύτερο μπορεί για να διασφαλίσει τη λειτουργία με πλήρη ασφάλεια του σταθμού όντας αποκλειστικά σε επαφή με τον ΔΟΑΕ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ