today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Κ.Φραγκογιάννης: Δέσμευση της Ελλάδας η μετατροπή της σε κόμβο μεταφοράς καθαρής ενέργειας

Τη βούληση της ελληνικής πολιτείας για την περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας με τη Δημοκρατία της Σλοβακίας, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη των εργασιών του επιχειρηματικού φόρουμ Ελλάδας – Σλοβακίας Green Growth Business Forum που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

Ο κ. Φραγκογιάννης υπογράμμισε τον επίκαιρο χαρακτήρα της πρωτοβουλίας, καθώς οι ενότητες του Φόρουμ αφορούν κρίσιμους τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Δίκαιη Μετάβαση, η Διαχείριση Υδάτων, η Διαχείριση Αποβλήτων, η Ηλεκτρομηχανική/Ηλεκτροκινητικότητα και οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. «Η Ελλάδα» τόνισε «έχει αποδείξει τη σαφή πολιτική δέσμευσή της στην πράσινη μετάβαση και τη μετατροπή της χώρας σε κόμβο για τη μεταφορά καθαρής ενέργειας, ηλεκτρικής και υδρογόνου». Πρόσθεσε δε, ότι στην προσπάθεια αυτή, η Ελλάδα αναζητά πολύτιμους συμμάχους και εταίρους στην ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών και καινοτόμων τεχνολογιών.

ΓΓΔΟΣΕ Ι. Σμυρλής: Μεγάλη η δυναμική συνεργασίας Ελλάδας- Σλοβακίας στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας

Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, επισήμανε από την πλευρά του τη μεγάλη δυναμική για συνεργασία των δύο χωρών σε πεδία όπως η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, η ασφάλεια και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Αναφέρθηκε επίσης στις αξιοσημείωτες αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και στη Σλοβακία και στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι «χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο οικονομικό κλίμα για να ευημερήσουν και να καινοτομήσουν οι επιχειρήσεις. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφονται ρεκόρ ελληνικών εξαγωγών και να σημειώνεται άνθηση των επενδύσεων».

Το Φόρουμ διοργάνωσαν από κοινού η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σλοβακίας στην Αθήνα, το ΕΒΕΑ, η Enterprise Greece και ο αντίστοιχος σλοβακικός φορέας Slovak Investment and Trade Development Agency(SARIO), με αφορμή και την επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας της Σλοβακίας Zuzana Caputova στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ υπεγράφη και Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Enterprise Greece και SARIO με στόχο την ενδυνάμωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Σλοβακίας.

Στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ, ο κ. Φραγκογιάννης είχε επίσης διμερή συνάντηση με την ομόλογό του υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Ingrid Brockova και τον υφυπουργό Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης MartinKováč, παρουσία και του ΓΓΔΟΣΕ Γιάννη Σμυρλή, με τους οποίους συζήτησαν προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ