today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος για Ουκρανικό: Ένας πόλεμος αδελφοκτόνος

«Οι κατακλυσμοί, δυστυχώς, δεν τελειώνουν ποτέ στη γη», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, σε αναφορά του στους πολέμους που πλήττουν τα μικρά παιδιά και εν γένει την ανθρωπότητα, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο χωριό παιδικής προστασίας της «Κιβωτού του Κόσμου» στη Χίο.

Στις εγκαταστάσεις της «Κιβωτού του Κόσμου», στην περιοχή Αίπος της Χίου, φιλοξενούνται επιπλέον και παιδιά με τις μητέρες τους από την Ουκρανία, που εγκατέλειψαν τη χώρα τους εξαιτίας του πολέμου.

Ο αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο σπουδαίο, όπως το χαρακτήρισε, έργο που γίνεται από την «Κιβωτό του Κόσμου» τόσο στη Χίο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα από τον π. Αντώνιο και τους συνεργάτες του. Υπογράμμισε πως χάρη στις προσπάθειες της «Κιβωτού», παιδιά από όλο τον κόσμο και, πια, από την Ουκρανία, βρίσκουν τον προορισμό τους, καθοδηγούνται και ξεφεύγουν από τα δεινά της ζωής.

«Δυστυχώς, οι κατακλυσμοί στη γη μας δεν τελειώνουν ποτέ. Είχαμε τον πόλεμο στη Συρία με τα γνωστά δεινά και τον ξεριζωμό των παιδιών από την πατρίδα τους και, τώρα, έχουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία», τόνισε. «Ένας πόλεμος αδελφοκτόνος, άδικος, σαν ο Κάιν να δολοφονεί ξανά τον αδελφό του τον Άβελ. Σε αυτόν τον πόλεμο της Ουκρανίας χύνεται άφθονο το αίμα μεταξύ αδελφών, μεταξύ γειτόνων», είπε προς τους Ουκρανούς που φιλοξενούνται στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου». Τα παιδιά που φιλοξενούνται στην «Κιβωτό» και τα παιδιά που ήλθαν από την Ουκρανία παρουσίασαν στον αρχιεπίσκοπο και τους Ελληνοαμερικανούς ομογενείς με καταγωγή από τη Χίο που τον συνοδεύουν, πολιτιστικά δρώμενα εμπνευσμένα από την ουκρανική και την ελληνική παράδοση.

«Ξέρουμε πως ο ουκρανικός λαός ούτε ζήτησε ούτε επιθυμεί τον πόλεμο και υπερασπίζεται τις αξίες της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας και της ορθόδοξης πίστης. Γι’ αυτό και έχει την υποστήριξη όλου του ελεύθερου και δημοκρατικού κόσμου που μοιράζεται τις ίδιες αξίες», είπε ο αρχιεπίσκοπος. «Ο αγώνας σας είναι αγώνας ελευθερίας έναντι στον αυταρχισμό, έναντι στη βία και υπέρ της ειρήνης», συμπλήρωσε. «Για την ίδια ελευθερία η Ευρώπη πλήρωσε στο παρελθόν ένα βαρύ τίμημα και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το καταλύσει», σημείωσε.

Ο αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες τόσο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής όσο και των ομογενών για την υποστήριξη των δράσεων της «Κιβωτού του Κόσμου» αλλά και των επιπτώσεων του πολέμου στον ουκρανικό λαό. «Σας διαβεβαιώ πως η Εκκλησία και η ομογένεια θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό σας και θα σας στηρίζουμε όσο έχουμε αυτή τη δυνατότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ