today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Οι δημοσκοπήσεις, οι υποκλοπές και το νέο στοίχημα Μητσοτάκη

Διατηρεί την πρωτοκαθεδρία της στο πολιτικό σκηνικό η ΝΔ, με διαφορά ασφαλείας από το ΣΥΡΙΖΑ,  σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά μπροστά, με νέο μεγάλο πολιτικό στοιχημα τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής ακρίβειας στην κοινωνία και δη στους οικονομικά ασθενέστερους.

Του Κώστα Πασίση

Η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis δείχνει   τις υψηλές αντοχές που έχει η κυβέρνηση, σε μια εξαιρετικά  δύσκολη περίοδο.

Λίγους μήνες πριν τις εκλογές προηγείται στην εκτίμηση ψήφου εννέα μονάδες από το ΣΥΡΙΖΑ  διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν καθίζηση, λόγω του βαρύτατου ατοπήματος της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη.

Η συγκεκριμένη διαφορά είναι  άθλος, χωρίς υπερβολή, και αυτό επειδή στο παρελθόν κανένα κόμμα που διαχειριζόταν την Εξουσία δεν είχε τέτοια δημοσκοπική επίδοση, δεδομένης της συγκυρίας.

«Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν το παγιωμένο πολιτικό σκηνικό που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια με σαφή υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού», επισημαίνουν με νόημα  κυβερνητικά στελέχη.

Οι ίδιες πηγές αποδίδουν την πολιτική κυριαρχία του κόμματος τους κυρίως  στην καλή πορεία της οικονομίας, στην αποτελεσματική διαχείριση ουκ ολίγων κρίσεων, αλλά και στη στρατιωτική  θωράκιση της χώρας, που έχει ενοχλήσει σφόδρα τη «σύμμαχο» μας στο ΝΑΤΟ Τουρκία.

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει μπει στο …αυλάκι.  Έχει συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή και έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη.

Το ενεργειακό στοίχημα

Την επόμενη εβδομάδα, όμως, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη και οι παραγωγικές τάξεις μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία περιμένουν με αγωνία να ακούσουν το κυβερνητικό αφήγημα για τον επερχόμενο δύσκολο Χειμώνα.

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση με άμεσες και ορατές επιπτώσεις στις υπέρογκες αυξήσεις βασικών αγαθών και την εκτίναξη του πληθωρισμού, προκαλεί ασφυξία στην κοινωνία και στους πολίτες και αυτό καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

«Σε αυτό το πεδίο θα κριθούν οι επικείμενες εκλογές», επισημαίνει συνεργάτης του Πρωθυπουργού, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί οτι ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι εστιασμένος σε αυτό το επίπεδο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι σε εθνικό επίπεδο η κυβέρνηση εξαντλεί τις δυνατότητες της  προκειμένου να υψώσει αναχώματα στις αυξήσεις και να ανακουφίσει σε ένα βαθμό την πίεση στην καθημερινότητα.

Και η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση έχει ρίξει μπόλικο χρήμα στην κοινωνία, περίπου 4 δις ευρώ, για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά δε φθάνουν…

Αυτή είναι η πραγματικότητα και το γνωρίζει η κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός επανειλημμένως έχει ζητήσει μια ολιστική ευρωπαϊκή απάντηση. Προς αυτή την κατεύθυνση στις 9 Μαρτίου έστειλε  επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ  Λάιεν ζητώντας μεταξύ άλλων και την επιβολή πλαφόν  στην τιμή του φυσικού αερίου. Και αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη φαίνεται ότι δικαιώνουν την επιμονή του Πρωθυπουργού για μια τέτοια λύση, που προτείνεται και από τις υπόλοιπες χώρες του Νότου.

Η πρόεδρος της Κομισιόν με χθεσινές  δηλώσεις της  πήρε θέση στο ζήτημα του πλαφόν που σχεδιάζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες να θέσουν στο εισαγόμενο από τη Ρωσία φυσικό αέριο.

Έχει έρθει η ώρα να θέσουμε ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγονται στην Ευρώπη μέσω αγωγών, δήλωσε η  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου η ΕΕ να αντιμετωπίσει, όπως πρόσθεσε, τις απόπειρες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να χειραγωγήσει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

«Χαίρομαι προσωπικά, ως Έλληνας Πρωθυπουργός, που πολλές από τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν σήμερα αντικείμενο επεξεργασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επισημαίνω, όμως, ότι έχουμε αργήσει και ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι γίνεται για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση επεξεργάζεται τα δικά της σχέδια που προβλέπουν νέες επιδοτήσεις για την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας αλλά και μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας…

Επισημαίνεται επίσης ότι στις 9 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ όπου αναμένεται να εξεταστούν οι προτάσεις, όπως του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και άλλες παρεμβάσεις για να αποτραπούν δυσλειτουργίες στην αγορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ