today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Ζελένσκι: Ελπίζω ότι η αποστολή του ΔΟΑΕ θα τηρήσει αυτό που έχουμε συμφωνήσει

Η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, μπορεί ακόμη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω της ρωσικής παρουσίας στον σταθμό, σημείωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ νωρίτερα η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom είχε επισημάνει ότι θα είναι δύσκολο για την αποστολή αυτή να προβεί σε αμερόληπτη αποτίμηση της κατάστασης.

“Κάναμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι ο ΔΟΑΕ θα έχει πρόσβαση στον σταθμό της Ζαπορίζια και πιστεύω ότι η αποστολή αυτή μπορεί ακόμη να έχει έναν ρόλο να παίξει”, ανέφερε ο Ζελένσκι σε μήνυμά του που μεταδόθηκε απευθείας μέσω βιντεοσύνδεσης στο The European House, Ambrosetti Forum στη βόρεια Ιταλία.

“Δυστυχώς δεν ακούσαμε το βασικό από τον ΔΟΑΕ, το οποίο είναι το αίτημα στη Ρωσία να αποστρατιωτικοποιήσει τον σταθμό”, υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

“Ελπίζω ότι η αποστολή θα τηρήσει αυτό που έχουμε συμφωνήσει και ότι θα υπηρετήσει τα συμφέροντα όλης της διεθνούς κοινότητας”, συνέχισε ο Ζελένσκι.

Η διασφάλιση της επιστροφής του σταθμού σε συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας και της παραμονής του σε σύνδεση με το ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο θα βοηθήσει την Ουκρανία να ενεργήσει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης, τόνισε επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι “η Ουκρανία προτίθεται να αυξήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος στις χώρες μέλη της ΕΕ”.

Νωρίτερα σήμερα η Energoatom είχε επισημάνει ότι στην αποστολή του ΔΟΑΕ, η οποία έφτασε στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια χθες, Πέμπτη, δεν επετράπη να μπει στο κέντρο του διαχείρισης κρίσεων, όπου σύμφωνα με την Ουκρανία η Ρωσία έχει αναπτύξει στρατεύματα.

“Οι Ρώσοι δεν επέτρεψαν στην αποστολή να εισέλθει στο κέντρο (διαχείρισης) κρίσεων, όπου βρίσκεται ανεπτυγμένο ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό, το οποίο δεν θα έπρεπε να δουν τα μέλη της αποστολής του ΔΟΑΕ”, ανέφερε η Energoatom σε μήνυμά της στο Telegram.

Ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, καταλήφθηκε από τις δυνάμεις της Μόσχας τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί να συνδέεται με το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης και να τον διαχειρίζονται υπάλληλοι της ουκρανικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Energoatom.

Η περιοχή του πυρηνικού σταθμού δέχθηκε επανειλημμένως βομβαρδισμούς τον περασμένο μήνα, για τους οποίους το Κίεβο και η Μόσχα επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη.

“Οι (ρωσικές) δυνάμεις κατοχής διαστρεβλώνουν τα γεγονότα και τα στοιχεία που αποδεικνύουν τους βομβαρδισμούς τους στον πυρηνικό σταθμό, όπως και τις συνέπειες της ζημιάς στην υποδομή του”, υπογράμμισε η Energoatom, σύμφωνα με την οποία: “Είναι σαφές ότι υπό τέτοιου είδους συνθήκες θα είναι δύσκολο για τον ΔΟΑΕ να προβεί σε μια αμερόληπτη αποτίμηση της κατάστασης” στον σταθμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ