today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Aρχιεπίσκοπος Αθηνών και ο μητροπολίτης Κιέβου σε Θάσο και Καβάλα

Τους εορτασμούς της «Σύναξης των εν Θάσω Αγίων», που καθιέρωσε ο μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου (ΦΝΘ) κ. Στέφανος, θα τιμήσουν φέτος με την παρουσία τους ο Οικουμενικός πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος και ο μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος.

Είναι η πρώτη φορά που ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επισκέπτεται το νησί της Θάσου, ενώ για τον κ. Επιφάνιο είναι το πρώτο επίσημο ταξίδι του στην Ελλάδα μετά την παραλαβή του τόμου Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τον οποίο η εκκλησία της Ουκρανίας αναγνωρίζεται ως αυτοκέφαλη και ανεξάρτητη.

Τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης όσο και οι δυο Μακαριότατοι έρχονται στην ιερά μητρόπολη ΦΝΘ μετά από πρόσκληση του οικείου ποιμενάρχη μητροπολίτη κ. Στέφανου. Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Σεβασμιότατος έκανε λόγο για μια άκρως τιμητική επίσκεψη στην αποστολικής μητρόπολη των Φιλίππων, στο τόπο από τον οποίο ο Απόστολος Παύλος κήρυξε για πρώτη φορά το Ευαγγέλιο, ιδρύοντας την πρώτη εκκλησία στην Ελλάδα και την Ευρώπη και βαφτίζοντας την πρώτη ευρωπαία χριστιανή, την ισαπόστολο Λυδία τη Φιλιππησία.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης και του εορτασμού

Ο μητροπολίτης κ Στέφανος εκτιμάει πως η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη και των δυο Μακαριότατων, έχει και συμβολικό και ιστορικό χαρακτήρα για την αποστολική μητρόπολη των Φιλίππων και ιδιαίτερα για το νησί της Θάσου που θα εορτάσει με κάθε επισημότητα και κατάνυξη τη μνήμη των έξι τοπικών αγίων της, την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου όπως έχει καθιερωθεί.

«Οι άγιοι μας», σημειώνει ο μητροπολίτης, «που έζησαν ή επέρασαν από το ευλογημένο μας αυτό νησί, που είναι πλούσιο στον πολιτισμό, στην θρησκευτικότητά του, στην ευσέβειά του και στην ιστορία του, από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας, είναι οι προστάτες και πολιούχοι του αγιασμένου αυτού τόπου».

Οι έξι άγιοι της Θάσου είναι: Ο όσιος και θεοφόρος πατήρ Δανιήλ, ο όσιος και θεοφόρος πατήρ Ευθύμιος, ο όσιος και θεοφόρος πατήρ Λουκάς, ο όσιος και θεοφόρος πατήρ Ευφρόσυνος, ο άγιος ένδοξος νεομάρτυρας Ιωάννης και η οσία μήτηρ και ομολογήτρια Χάιδω.

Το πρόγραμμα των τριών προκαθημένων στο νησί της Θάσου περιλαμβάνει διάφορες λατρευτικές και τιμητικές εκδηλώσεις από το δήμο του νησιού και τους τοπικούς φορείς όπως είναι η ανακήρυξή τους σε επίτιμους δημότες και η ονοματοδοσία του παραλιακού δρόμου των Λιμεναρίων σε «πατριάρχη Βαρθολομαίου».

Την Κυριακή το πρωί οι τρεις προκαθήμενοι θα συλλειτουργήσουν στον ιστορικό ιερό ναό κοιμήσεως της Θεοτόκου στην κοινότητα Παναγίας της Θάσου.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη ο Οικουμενικός πατριάρχης και ο μητροπολίτης Κιέβου θα επισκεφθούν την Καβάλα όπου θα συμμετάσχουν σε ποικίλες λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται προς τιμήν τους από τους δήμους Καβάλας και Νέστου και τους τοπικούς φορείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ