today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

ΕΕ: Διχασμένες οι 27 χώρες στο θέμα επιβολής απαγόρευσης της εισόδου Ρώσων τουριστών στο έδαφός τους

Η ΕΕ δεν πρέπει να φανεί ότι διαφωνεί στο θέμα της απαγόρευσης εισόδου στο έδαφός της Ρώσων τουριστών, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, καλώντας τις χώρες μέλη να βρουν κοινό έδαφος.

«Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία και σε μια πολιτική απόφαση», επεσήμανε ο Μπορέλ μιλώντας στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη δεύτερη ημέρα της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Πράγα.

«Θα εργαστώ για την ενότητα (…) Δεν έχουμε το περιθώριο να φανεί ότι διαφωνούμε σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, το οποίο αφορά τις σχέσεις μεταξύ λαών, μεταξύ της ρωσικής κοινωνίας και των ευρωπαϊκών λαών», πρόσθεσε.

Ο Μπορέλ έκανε αυτή την προειδοποίηση την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συμφωνήσουν επί της αρχής να αναστείλουν τη συμφωνία διευκόλυνσης της χορήγησης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) με τη Μόσχα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι Ρώσοι θα χρειάζεται να περιμένουν περισσότερο και να πληρώνουν περισσότερο για την έκδοση βίζας.

Αλλά οι 27 χώρες είναι διχασμένες στο θέμα της επιβολής πλήρους απαγόρευσης εισόδου στο έδαφός τους Ρώσων τουριστών, παρά τις εκκλήσεις της Ουκρανίας.

Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη περιορίσει την είσοδο των Ρώσων στο έδαφός τους. Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης και οι βόρειες πιέζουν για πλήρη απαγόρευση, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία έχουν προειδοποιήσει τους εταίρους τους ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγικό.

Απαγόρευση από τις ανατολικές χώρες

Κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν στην απαγόρευση εισόδου των Ρώσων στο έδαφός τους, ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Ούρμας Ρεϊνσάλου εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο: «Ο χρόνος είναι κρίσιμος, και το χάσιμο χρόνου πληρώνεται με το αίμα των Ουκρανών».

«Συνομιλούμε με τις χώρες στην περιοχή μας και πιστεύω ότι εντάσσεται στην εθνική μας αρμοδιότητα, βάση της αρχής της εθνικής ασφάλειας, να αποφασίζουμε για τα θέματα εισόδου στο έδαφός μας», πρόσθεσε.

Η Εσθονία, η Φινλανδία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Πολωνία έχουν συντάξει κοινή ανακοίνωση με την οποία ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει μέτρα για «την αποφασιστική μείωση της εισροής Ρώσων πολιτών στην ΕΕ και τον χώρο Σένγκεν», όπως ανέφεραν οι Financial Times.

«Μέχρι να τεθούν σε ισχύ τέτοια μέτρα σε επίπεδο ΕΕ, θα εξετάσουμε την υιοθέτηση προσωρινών μέτρων σε εθνικό επίπεδο», πρόσθεσαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα άσκησε πιέσεις για τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων, επισημαίνοντας: «Μια απαγόρευση (έκδοσης) βίζας για τους Ρώσους τουρίστες και κάποιες άλλες κατηγορίες θα είναι αρμόζουσα απάντηση στον γενοκτονικό πόλεμο της επίθεσης της Ρωσίας στην καρδιά της Ευρώπης που υποστηρίζεται από συντριπτική πλειοψηφία Ρώσων πολιτών».

Ωστόσο ο τόνος στην Πράγα σε γενικές γραμμές είναι πιο συμφιλιωτικός.

«Πιστεύω ότι το πιο αποτελεσματικό είναι να λαμβάνουμε αποφάσεις μαζί οι ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο.

Και η γερμανίδα ομόλογός του Αναλένα Μπέρμποκ προειδοποίησε κατά του διχασμού. «Μπορούμε να είμαστε πιο ισχυροί μαζί, αλλά μόνο αν σκεφτόμαστε ευρωπαϊκά και δεν υποχωρούμε σε εθνικιστικά καβούκια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ