today-is-a-good-day
18.9 C
Athens

ΥΠΕΞ Γουατεμάλας: Η χώρα θα «υποστηρίζει πάντα» την Ταϊβάν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γουατεμάλας Μάριο Μπούκαρο τόνισε σήμερα στην Ταϊπέι ότι το κράτος της κεντρικής Αμερικής θα «υποστηρίζει πάντα» την Ταϊβάν, μετά τα εκτεταμένα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας —τα μεγαλύτερα της ιστορίας της— γύρω από τη νήσο νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν στα γραφεία της στην Ταϊπέι, ο κ. Μπούκαρο διαβεβαίωσε ότι η Γουατεμάλα και η Ταϊβάν είναι «ομονοούσες» χώρες, τις οποίες ενώνει «δημοκρατική συμμαχία».

Η Γουατεμάλα «θα υποστηρίζει πάντα την Ταϊβάν, διότι έχουμε ακλόνητη πίστη στις αρχές της ειρήνης, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της κυβέρνησης του προέδρου Αλεχάντρο Γιαματέι (δεξιά).

«Η ειρήνη δεν είναι διαπραγματεύσιμη, και ειδικά η εθνική κυριαρχία επίσης δεν είναι διαπραγματεύσιμη», συνέχισε.

Ο κ. Μπούκαρο δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Κίνα στις δηλώσεις του. Ωστόσο, επισήμανε ότι η επίσκεψή του στο νησί —που έχει δική του κυβέρνηση, αλλά το Πεκίνο θεωρεί αποσκιρτήσασα κινεζική επαρχία προορισμένη να επανενταχθεί με την ηπειρωτική χώρα στο μέλλον, διά της βίας αν χρειαστεί— είχε σκοπό να «στείλει στον κόσμο το μήνυμα πως είναι σημαντικό να επιδεικνύεται αλληλεγγύη προς τον λαό της Ταϊβάν», με «την πεποίθηση ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να δώσει λύση σε οποιαδήποτε σύγκρουση».

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γουατεμάλας καταγράφονται μερικές εβδομάδες μετά τα ευρείας κλίμακας γυμνάσια με πραγματικά πυρά που διεξήγαγε ο κινεζικός στρατός γύρω από την Ταϊβάν, εν μέσω της ατμόσφαιρας οργής για την επίσκεψη που έκανε στις αρχές του μήνα η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η Νάνσι Πελόσι, στη νήσο.

Στις δικές της δηλώσεις, η πρόεδρος Τσάι επισήμανε ότι η Ταϊβάν ήταν η «πρώτη ασιατική χώρα» που επισκέφθηκε ο κ. Μπούκαρο αφότου ανέλαβε και ευχαρίστησε τη Γουατεμάλα για τη διπλωματική υποστήριξη που της προσέφερε.

Η Γουατεμάλα συγκαταλέγεται στις μόλις 14 χώρες του κόσμου που διατηρούν επίσημα διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν και είναι επίσης ο ένας από τους τρεις συμμάχους της στην κεντρική Αμερική — οι άλλοι δύο είναι η Ονδούρα και το Μπελίζ.

Τον Δεκέμβριο, η Κίνα αποκατέστησε εκ νέου διπλωματικές σχέσεις με τη Νικαράγουα. Το Πεκίνο δεν κρύβει πως πρόθεσή του να μειώσει τον αριθμό των κρατών που αναγνωρίζουν την Ταϊβάν στο μηδέν.

Το ζήτημα έχει ευρύτερες γεωπολιτικές διακλαδώσεις. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανησυχεί για το γεγονός πως η Κίνα εντείνει τις προσπάθειες να αυξήσει την επιρροή της στην κεντρική Αμερική.

Ενόψει των εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου στην Ονδούρα, αντιπροσωπεία των ΗΠΑ είχε τονίσει πως η Ουάσινγκτον ήθελε το κεντροαμερικανικό κράτος να διατηρήσει τις διπλωματικές σχέσεις του με την Ταϊβάν.

Η νυν πρόεδρος Σιομάρα Κάστρο, που προεκλογικά είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να διακόψει τις σχέσεις της Τεγκουσιγκάλπα με την Ταϊπέι και να αποκαταστήσει σχέσεις με το Πεκίνο, εντέλει επέλεξε να αφήσει αλώβητη τη σχέση με την Ταϊβάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ