today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν την επίσκεψη ομάδας του ΔΟΑΕ στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καλωσόρισε την επιθεώρηση του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας, που κατέχουν στρατεύματα της Ρωσίας, από ειδικούς του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

«Υποστηρίζουμε πλήρως την αποστολή ειδικών υπό τον γενικό διευθυντή του ΔΟΑΕ (Ραφαέλ) Γκρόσι στο ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο και χαιρόμαστε που η ομάδα οδεύει να επαληθεύσει την ασφάλεια και τις εγγυήσεις ασφαλούς λειτουργίας των συστημάτων εκεί και να αποτιμήσει τις εργασιακές συνθήκες του προσωπικού», ανέφερε ο Τζον Κέρμπι, ο διευθυντής επικοινωνίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο κ. Κέρμπι πρόσθεσε πως η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει «ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση» στο εργοστάσιο και επισήμανε ότι δεν μπορούν να διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις σε οποιαδήποτε εγκατάσταση πυρηνικής ενέργειας.

«Στο μεταξύ, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το ελεγχόμενο κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων στη Ζαπορίζια θα ήταν η ασφαλέστερη και η λιγότερο επικίνδυνη επιλογή βραχυπρόθεσμα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, όπου λειτουργούν έξι από τους δεκαπέντε ουκρανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές του Μαρτίου, μερικές ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη γραμμή του μετώπου στο νότιο τμήμα της χώρας.

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή του εργοστασίου, κοντά στην πόλη Ενερχοντάρ, πάνω στον Δνείπερο ποταμό, οι οποίοι εγείρουν κίνδυνο καταστροφικού δυστυχήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ