today-is-a-good-day
17 C
Athens

Α.Κατσανιώτης: Τα στοιχήματα της επόμενης ημέρας

“Σε ακραίες συνθήκες εξωγενών κρίσεων η πατρίδα μας κατάφερε να αποδεσμευτεί από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας”, αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, σε άρθρο του στο liberal.gr, όπου αναλύει τα στοιχήματα της χώρας για την επόμενη ημέρα.

Όπως σημειώνει, η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία αποτελεί “μεγάλη συλλογική εθνική επιτυχία που οφείλεται στις τεράστιες θυσίες των πολιτών και στην πολιτική της κυβέρνησης που εξασφαλίζει εγχώρια συναίνεση και παράλληλη ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας”.

“Αποδεικνύουμε με πράξεις ότι στεκόμαστε διαρκώς δίπλα σε κάθε πολίτη και κυρίως στους πιο ευάλωτους, ενώ παράλληλα ασκούμε μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που δίνει στην πατρίδα μας πρωταγωνιστικό ρόλο διεθνώς. Η πίστη στις δημιουργικές και παραγωγικές μας δυνάμεις, η εθνική αυτοπεποίθηση – όροι που διασφαλίζονται από την οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και πολιτικού συστήματος – αποτελούν άλλωστε τον διαχρονικό καταλύτη για την ευημερία του έθνους μας”, επισημαίνει και προσθέτει: “Συγκροτούν την εθνική ομόνοια που έχει συνθέσει τις μεγαλύτερες επιτυχίες της πατρίδας μας και υπό αυτή την έννοια οφείλουμε όλοι να τους διατηρήσουμε ενόψει και της ερχόμενης περιόδου που επιφυλάσσει νέες υπαρξιακές προκλήσεις, αλλά και θανατηφόρους υβριδικούς κινδύνους”.

Πρώτα απ’ όλα, η Ελλάδα έχει μπροστά της το στοίχημα της επίτευξης επενδυτικής βαθμίδας “που θα σηματοδοτήσει οριστικά την επιστροφή της στην οικονομική κανονικότητα” και θα επιτρέψει “στην κυβέρνηση να συνεχίσει πιο δυναμικά τον δρόμο των ριζικών τομών για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας, τη θωράκιση της άμυνας και την εδραίωση της κοινωνικής ευημερίας”.

“Η ΝΔ εκτός από φιλελεύθερη, πατριωτική παράταξη αποτελεί και τον ισχυρό λαϊκό, δημοκρατικό πόλο που στέκεται με πράξεις δίπλα σε όλους τους πολίτες”, αναφέρει. “Με αυτό το πλαίσιο ιδεολογικών αξιών διαμορφώσαμε τις πολιτικές μας για την ενίσχυση του εισοδήματος της μεσαίας τάξης, των πιο ευάλωτων, των αγροτών και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, για την ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της πατρίδας μας και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης”.

Επόμενο στοίχημα, αναφέρει ο κ. Κατσανιώτης, “εκτός από την ανακούφιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης για την οποία η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαθέσει άλλα 2 δισ. ευρώ, είναι η εξασφάλιση της ισορροπίας μεταξύ των εισοδημάτων των πολιτών – κυρίως των νέων ζευγαριών – και του κόστους της στέγης αλλά και η επίτευξη της αξιοπρέπειας της εργασίας για όλους και κυρίως για τους πιο χαμηλόμισθους”.

Σημειώνει δε πως το ύψος των μισθών δεν πρέπει να συνδέεται αποκλειστικά από κάποιες δεξιότητες που υπαγορεύουν τυφλά οι νόμοι της αγοράς, οι οποίοι όμως αγνοούν τις πραγματικές κοινωνικές συνθήκες.

“Ειδικά στην εποχή που ζούμε κατά την οποία οι αγορές απορρυθμίζονται, η πολιτική οφείλει να εγγυάται τη συνοχή της κοινωνίας. Οι πολίτες εκπροσωπούνται από τις κυβερνήσεις, η αγορά εκπροσωπείται από επιχειρηματίες. Οφείλουμε όλοι λοιπόν να συνεκτιμούμε και την προσφορά”.

Συγκεκριμένα θυμίζει πως η περιπέτεια της πανδημίας υπενθύμισε σε όλους τη σημασία της προσφοράς των υπαλλήλων στα σούπερ μάρκετ, εκείνων που προσφέρουν οικιακή φροντίδα των συνανθρώπων μας που δουλεύουν ντελίβερι.

“Στους συνανθρώπους μας, τους χαμηλόμισθους, τους πιο ευάλωτους εκείνους που ίσως να μην διαθέτουν δεξιότητες η κυβέρνηση της ΝΔ απέδειξε ότι στέκεται δίπλα, ακούει και αντιλαμβάνεται τις αγωνίες τους”.

“Γι’ αυτό και την περίοδο του Covid επιλέξαμε να επιδοτήσουμε την εργασία. Και προφανώς το ζήτημα της αξιοπρέπειας της εργασίας, των μισθών δηλαδή που θα επιτρέψουν σε όλους να ζουν αξιοπρεπώς δεν αφορά μόνο την Ελλάδα”, τονίζει.

“Αποτελεί πρόβλημα ευρωπαϊκό καθώς το σύνολο των Ευρωπαίων υφίσταται τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού, της αύξησης των ενοικίων και του κόστους ζωής. Υπό αυτό το πρίσμα η Ευρώπη οφείλει να προωθήσει προγράμματα στήριξης που θα επιτρέψουν την κρατική επιδότηση της εργασίας των χαμηλόμισθων,” καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ