today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Ντ.Κουλέμπα: Η αποστολή του ΔΟΑΕ στην Ζαπορίζια θα είναι η πιο δύσκολη στην ιστορία του οργανισμού

Η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια θα είναι “η πιο δύσκολη στην ιστορία” του οργανισμού λόγω των μαχών που διεξάγονται εκεί κοντά, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρι Κουλέμπα.

“Η αποστολή αυτή θα είναι η πιο δύσκολη στην ιστορία του ΔΟΑΕ λόγω της πολεμικής δραστηριότητας της Ρωσίας εκεί, αλλά και λόγω του προφανούς τρόπου με τον οποίο προσπαθεί η Ρωσία να νομιμοποιήσει την παρουσία της” εκεί, σημείωσε ο Κουλέμπα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Στοκχόλμη.

Ο γενικός διευθυντής του οργανισμού αυτού του ΟΗΕ, ο Ραφαέλ Γκρόσι, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι είναι καθ ‘οδόν προς τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ενώ η περιοχή στην οποία βρίσκεται αυτός δέχεται πλήγματα τις τελευταίες εβδομάδες, τα οποία εγείρουν φόβους για την πρόκληση πυρηνικού ατυχήματος.

“Αναμένουμε από την αποστολή σαφείς δηλώσεις για την παραβίαση όλων των πρωτοκόλλων πυρηνικής ασφάλειας”, υπογράμμισε επίσης ο Κουλέμπα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε το αίτημα του Κιέβου να εγκαταλείψει τον τομέα αυτόν ο ρωσικός στρατός, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι “θέτει την Ουκρανία και ολόκληρο τον κόσμο σε κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος”.

“Η Ρωσία πρέπει να φύγει. Και ο ΔΟΑΕ και άλλες χώρες οφείλουν να τους αναγκάσουν να φύγουν”, τόνισε ο Κουλέμπα.

Η αποστολή του ΔΟΑΕ αναμένεται να φτάσει στον πυρηνικό σταθμό αργότερα αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Γκρόσι.

Οι χώρες μέλη της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), οι οποίες “ανησυχούν πάρα πολύ” για τον κίνδυνο πρόκλησης πυρηνικού ατυχήματος στον σταθμό της Ζαπορίζια, ζήτησαν νωρίτερα σήμερα να υπάρχουν εγγυήσεις για την πρόσβαση “με πλήρη ελευθερία” του προσωπικού του ΔΟΑΕ σε αυτόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ