Χανιά: Αύξηση του όγκου των απορριμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

EUROKINISSI

Αύξηση κατά 3,48% παρουσίασε το τρίμηνο Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου 2022, (στοιχεία μέχρι και τις 14 Αυγούστου), η παραγωγή στερεών αποβλήτων στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, (ΔΕΔΙΣΑ), το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η παραγωγή αποβλήτων ήταν 30.093,715 τόνοι, έναντι 29.082,011 κατά το 2019.

Η «παραγωγή», σε αριθμούς

«Πρωταθλητής», στην παραγωγή αποβλήτων αναδείχθηκε ο Δήμος Χανίων με 18.657, 589 τόνους.

Από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε και παρουσιάζει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, προκύπτει ότι ο Δήμος Αποκορώνου παρήγαγε, 4.012,830 τόνους, ο Δήμος Γαύδου, 26.335 τόνους, ο Δήμος Κανδάνου – Σελίνου 842.517 τόνους, ο Δήμος Πλατανιά 4.062,444 τόνους, ο Δήμος Κισάμου 1.998,001 τόνους και ο Δήμος Σφακίων 493.749 τόνους.

 

Κερδίζει «έδαφος» η ανακύκλωση

Στατιστικά, την μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε ο Δήμος Αποκορώνου 17,63% και ακολούθησε ο Δήμος Σφακίων με 15,24%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία σε όλους τους δήμους αυξήθηκε η ποσότητα της ανακύκλωσης σε γυαλί, με τον Δήμο Χανίων, να παρουσιάζει την μεγαλύτερη αύξηση, 58,85%, ενώ στον ίδιο δήμο αυξήθηκε κατά 79,01% και το ποσοστό ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών που αποδίδεται στην εφαρμογή του συστήματος, «Πόρτα-Πόρτα».

 

Τον Ιούνιο του 2022, η παραγωγή απορριμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων έφτασε τους 10.765,652 τόνους, τον Ιούλιο τους 11.709,365 τόνους και τον Αύγουστο τους 7.617,690 τόνους.

 

Κομβικός ο ρόλος της παραγωγής στην πηγή

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της ΔΕΔΙΣΑ Κώστας Πατεράκης, η αύξηση του όγκου των απορριμμάτων κατά την συγκεκριμένη περίοδο οφείλεται στην αύξηση του πληθυσμού (ελέω επισκεπτών στην περιοχή).

 

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ Πατεράκης, «η αύξηση της παραγωγής έχει ως αποτέλεσμα τη φόρτιση του δικτύου, τη μεγαλύτερη κίνηση του στόλου των οχημάτων και τη σημαντική αύξηση του κόστους συλλογής, διαχείρισης και επεξεργασίας».

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα επόμενα δέκα χρόνια, κομβικό ρόλο στη διαχείριση, θα παίξει η διαλογή απορριμμάτων στην πηγή, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα καταβληθεί προσπάθεια μείωσης και αύξησης των ανακτήσιμων υλικών».

 

Παράλληλα τονίζει τον κομβικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι δήμοι, μέσω ενός στρατηγικού σχεδίου σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.

 

«Το στρατηγικό σχέδιο, αφορά όλους, όλοι πρέπει να συμμετέχουν», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

«Μονόδρομος», η μείωση των απορριμμάτων, λόγω αύξησης του τέλους ταφής

Παράλληλα υπενθυμίζει ότι με την αύξηση του τέλους ταφής, η μείωση των στερεών αποβλήτων αποτελεί μονόδρομο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η αύξηση του κόστους για τους δήμους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, φθάνει συνολικά τις 600 χιλιάδες ευρώ.

 

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΙΣΑ Μιχάλη Τσουπάκη: «Όλοι μας πρέπει να κάνουμε γοργά βήματα μπροστά».

 

Πυρήνας της προσπάθειας η ΔΕΔΙΣΑ

Πυρήνας της προσπάθειας είναι η στήριξη από όλους τους δήμους της ΔΕΔΙΣΑ.

Ο κ. Τσουπάκης τονίζει επίσης την ανάγκη συμμετοχής και των πολιτών στην προσπάθεια, προαναγγέλλοντας ότι από τις αρχές του 2023 θα εφαρμοστεί ένα νέο σχέδιο με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση όλων των τύπων απορριμμάτων.

 

Μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ τα στελέχη της ΔΕΔΙΣΑ τονίζουν ότι η επιχείρηση θα σταθεί στο πλευρό των δήμων για την εκπόνηση ενός κοινού σχεδίου δράσης που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και την εκπαίδευση των προσωπικού στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας.