today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Ο Μακρόν θα δεχθεί τη Δευτέρα τον πρωθυπουργό της Πολωνίας για να μιλήσουν για την Ουκρανία

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα δεχθεί τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι για να συζητήσουν την υποστήριξη στην Ουκρανία έναντι της Ρωσίας και τις συνέπειες της σύγκρουσης για τους Ευρωπαίους, ανακοίνωσε χθες το Ελιζέ.

Εκτός από τον πόλεμο, οι δύο ηγέτες που θα συναντηθούν στο Μέγαρο των Ηλυσίων “θα ανταλλάξουν απόψεις για τις προκλήσεις της ευρωπαϊκής κυριαρχίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας καθώς και για τη συνεργασία για την πλήρη ασφάλεια της ανατολικής πτέρυγας της Ευρώπης”.

Η επίσκεψη του εθνικιστή-λαϊκιστή Πολωνού πρωθυπουργού, ο οποίος είχε επισκεφθεί ήδη το Παρίσι τον Μάρτιο του 2021, πραγματοποιείται σε μια περίοδο έντασης μεταξύ του Παρισιού και της Βαρσοβίας.

Στις αρχές Απριλίου, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Πολωνία είχε κληθεί μετά τις δηλώσεις του Μακρόν που κατηγορούσε τον Μοραβιέτσκι για “ακροδεξιό αντισημιτισμό” και για “ανάμιξη στη γαλλική προεκλογική εκστρατεία” επισημαίνοντας την εγγύτητά του με την Μαρίν Λεπέν, την αντίπαλο του Μακρόν στις προεδρικές εκλογές.

Οι δηλώσεις Μακρόν ήταν η αντίδραση του Γάλλου προέδρου στις δηλώσεις του επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης που του είχε επιτεθεί γι αυτές τις συχνές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Πολωνία συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους άνευ όρων υποστηρικτές της Ουκρανίας στους κόλπους της ΕΕ αλλά και στις πιο επικριτικές χώρες απέναντι στη Ρωσία, αντίθετα με τη Γερμανία και τη Γαλλία, των οποίων οι θέσεις ήταν μερικές φορές πιο προσεκτικές.

Σε άρθρο που δημοσίευσε η εφημερίδα Le Monde, ο Ματέους Μοραβιέτσκι κατήγγειλε πρόσφατα την “ντε φάκτο ολιγαρχία” που επιβάλλουν η Γαλλία και η Γερμανία στα άλλα 25 κράτη μέλη της ΕΕ.

Η ΕΕ έχει εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση εδώ και χρόνια με την εθνικιστική συντηρητική κυβέρνησή του σε σχέση με τις δικαστικές της μεταρρυθμίσεις, που κατηγορούνται ότι υπονομεύουν την ανεξαρτησία των δικαστών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ