today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Ο Ζελένσκι καλεί τον ΟΗΕ να εγγυηθεί την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποδεχόμενος σήμερα στο Λβιβ τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να «εγγυηθούν την ασφάλεια» του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

Οι εγκαταστάσεις του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έχουν καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό και το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει στόχος βομβαρδισμών.

Σε ανάρτησή του στο Telegram ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε «τη σκόπιμη τρομοκρατία» εκ μέρους της Ρωσίας, η οποία «θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για όλο τον κόσμο». «Ο ΟΗΕ πρέπει επομένως να εγγυηθεί την ασφάλεια αυτών των στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεων, την αποστρατιωτικοποίησή τους και την πλήρη απελευθέρωσή τους από τον ρωσικό στρατό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντα με την ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου, στη συζήτηση που είχε με τον Γκουτέρες συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο συντονισμός για την υλοποίηση του προγράμματος εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών.

Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό. Το Κίεβο υποστηρίζει επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποθηκεύουν βαρύ οπλισμό στη Ζαπορίζια και χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις για να πλήττουν τις ουκρανικές θέσεις. Διαβεβαιώνει επίσης ότι οι Ρώσοι βάλλουν εναντίον του σταθμού με σκοπό να κατηγορήσουν την Ουκρανία για τους βομβαρδισμούς αυτούς. Η Ρωσία διαψεύδει τους ισχυρισμούς αυτούς και δηλώνει ότι στις εγκαταστάσεις υπάρχουν μόνο μονάδες που έχουν αναλάβει την ασφάλειά τους. Κατηγορεί με τη σειρά της το Κίεβο ότι σχεδιάζει μια «προβοκάτσια» με την ευκαιρία της επίσκεψης του Γκουτέρες στην Ουκρανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ