today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Η Ισπανία τιμά τα θύματα των τζιχαντιστικών επιθέσεων στη Ράμπλας και το Καμπρίλς

Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα, στο κέντρο της Βαρκελώνης, στις εκδηλώσεις μνήμης για την πέμπτη επέτειο από τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις που εξαπέλυσε ένας τζιχαντιστικός πυρήνας, στις οποίες σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 140.

Οι επιθέσεις αυτές, διαπράχθηκαν εξ ονόματος του Ισλαμικού Κράτους από δέκα νεαρούς Μαροκινούς που είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί από έναν ιμάμη.

Το πλήθος τήρησε ενός λεπτού σιγή στη Ράμπλας, την κεντρική αρτηρία της καταλανικής μητρόπολης, όπου σημειώθηκε η πρώτη, μεγαλύτερη επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους. Υπό τους ήχους παραδοσιακής καταλανικής μουσικής, οι συγγενείς πολλών θυμάτων και τοπικοί αξιωματούχοι κατέθεσαν στεφάνια με άσπρα λουλούδια στην αναμνηστική πλάκα που έχει τοποθετηθεί στον πεζόδρομο.

Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από δύο υπουργούς, τη Ράκελ Σάντσεθ (Μεταφορών) και τον Μικέλ Ιθέτα (Πολιτισμού και Αθλητισμού). Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος της τοπικής καταλανικής κυβέρνησης Περ Αραγκονές και η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, που βρίσκεται σε διακοπές, με ένα μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter κάλεσε τους Ισπανούς «να παραμείνουν ενωμένοι για την ελευθερία και την κοινή ζωή μας».

«Τον Αύγουστο του 2017 η Βαρκελώνη και το Καμπρίλς», ένα τουριστικό θέρετρο 100 χιλιόμετρα νοτιότερα, «βίωσαν το μίσος και την τρομοκρατία στους δρόμους τους. Πέντε χρόνια μετά, θυμόμαστε τα θύματα αυτών των επιθέσεων και συνεχίζουμε να οικοδομούμε ένα ειρηνικό μέλλον», πρόσθεσε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός.

Η πρώτη επίθεση έγινε στη Ράμπλας, όταν ένα φορτηγάκι παρέσυρε το πλήθος των πεζών σκοτώνοντας 14 ανθρώπους – στην πλειονότητά τους ήταν ξένοι τουρίστες. Το νεότερο θύμα ήταν ένα παιδί τριών ετών. Προσπαθώντας να διαφύγει, ο οδηγός σκότωσε έναν άνδρα για να του κλέψει το αυτοκίνητο. Τρεις ημέρες αργότερα αστυνομικοί τον εντόπισαν και τον σκότωσαν σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων βορείως της Βαρκελώνης.

Λίγες ώρες μετά τη σφαγή στη Ράμπλας, πέντε μέλη του τζιχαντιστικού πυρήνα εξαπέλυσαν μια δεύτερη, παρόμοια επίθεση στο Καμπρίλς, παρασέρνοντας με το αυτοκίνητό τους πολλούς ανθρώπους ενώ μαχαίρωσαν και σκότωσαν μία γυναίκα.

Οι τρεις επιζώντες δράστες καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 46, 53 και 8 ετών. Τον περασμένο μήνα το Εφετείο μείωσε κατά 10 χρόνια την ποινή των δύο βαρυποινιτών. Ο τρίτος έχει αφεθεί ελεύθερος υπό όρους από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η τελετή διαταράχθηκε από τα συνθήματα και τις φωνές λιγοστών διαδηλωτών που κρατούσαν πλακάτ και ζητούσαν να αποκαλυφθεί «η αλήθεια». Οι διαδηλωτές αυτοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα οργανώσεων που ζητούν την ανεξαρτησία της Καταλονίας και υποστηρίζουν ότι πίσω από τις επιθέσεις αυτές κρύβεται το ισπανικό κράτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ