today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Ε.Λιακούλη: Δεν θα επιτρέψουμε πολιτικές πιρουέτες διαφυγής από το πραγματικό έδαφος

Εξεταστική επιτροπή και καθαρές απαντήσεις ζητά στο θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, όπως είχε την ευκαιρία να τονίσει η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega».

Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, «ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί κανέναν “ψίθυρο” στο αυτί από αυτούς που ήρθαν στη Βουλή και ανερυθρίαστα είπαν ψέματα, τόσο σε εμάς όσο και στον ελληνικό λαό. Αυτήν τη στιγμή, την ηθική νομιμοποίηση να ζητήσει εξεταστική επιτροπή την έχει το ΠΑΣΟΚ. Εμείς αντιμετωπίζουμε από την αρχή το ζήτημα θεσμικά και δεν καπηλευόμαστε τη συγκυρία». «Να μας απαντήσουν για την παρακολούθηση του προέδρού μας, τώρα. Για ποιο λόγο τον παρακολουθούσαν, μέσω ΕΥΠ και Predator; Γιατί είπαν ψέματα;», διερωτήθηκε η κ. Λιακούλη με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι το θέμα απασχολεί και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και «αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες».

Όσον αφορά την εξεταστική, υποστήριξε ότι «η ΝΔ διαρρέει ότι θα επεκτείνει τον χρόνο αναδρομικά για να ελέγξει εάν συνέβησαν αντίστοιχες παρακολουθήσεις κατά το παρελθόν. Εφόσον η κυβέρνηση έχει στοιχεία, οφείλει να τα καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Πολιτικές πιρουέτες διαφυγής από το πραγματικό έδαφος δεν θα επιτρέψουμε».

«Δεν θα δεχθούμε ούτε παλινωδίες, ούτε τυχοδιωκτισμούς. Να τα φέρει όλα τα στοιχεία (σ.σ. η κυβέρνηση) αν έχει και για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για την διακυβέρνηση Σαμαρά -όταν αρμόδιο ήταν το υπουργείο Δημοσίας Τάξης και ο κ. Δένδιας- και για όλους όσοι πρέπει να ελεγχθούν», πρόσθεσε.

Εν κατακλείδι, «το θέμα που δεν θα επιτρέψουμε να καλυφθεί και θα μάθει όλος ο ελληνικός λαός για ποιο λόγο παρακολουθείτο ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Οι βερμπαλισμοί, δεν αρκούν. Οι θεσμοί θα λειτουργήσουν, ο λαός θα μάθει, η αλήθεια θα κυριαρχήσει», κατέληξε.

Στο άλλο θέμα της επικαιρότητας, για τους πρόσφυγες του Έβρου, η γραμματέας της ΚΟ σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να λειτουργεί θεσμικά. Το ίδιο θα πράξει και τώρα στο θέμα του πολυήμερου εγκλωβισμού των προσφύγων στον Έβρο, που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη αλλά και όλους μας, σε ανθρώπινο επίπεδο, αφού η πολιτική είναι η οπτική της πραγματικής ζωής. Ένα πεντάχρονο παιδί αφέθηκε αβοήθητο και κατέληξε να πεθαίνει, στη νησίδα του ποταμού, ενώ η μητέρα του φέρεται να το έθαψε με τα ίδια της τα χέρια. Δεν υπάρχει τίποτα τραγικότερο από αυτό».

Σύμφωνα με την κ. Λιακούλη, «με αφορμή αυτό το τραγικό συμβάν, τα τρωτά σημεία της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης βγαίνουν στην επιφάνεια. Το ΠΑΣΟΚ, χωρίς άναρθρες κραυγές ή αναζητώντας ευκαιρίες για κοκορομαχίες, ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις. Για τον λόγο αυτό, θα θέσουμε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο το περιστατικό προκειμένου να απαντηθεί κάτω από ποιες συνθήκες βρέθηκαν οι 38 καταμετρημένοι Σύροι πρόσφυγες στη νησίδα, πώς συντελέσθηκε ο πολυήμερος εγκλωβισμός τους εκεί, ποιες ήταν οι ενέργειες των υπηρεσιών του ελληνικού κράτους, ενώ υπήρχαν προειδοποιήσεις από πολλές οργανώσεις, και ποια ήταν η στάση των τουρκικών Αρχών».

«Η απώλεια της ζωής ενός πεντάχρονου παιδιού αποτελεί χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής και πρέπει να αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα και διαφάνεια από την πλευρά της κυβέρνησης», υπογράμμισε η κ. Λιακούλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ