today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Ερευνητικό πλοίο της Κίνας έφθασε στη Σρι Λάνκα παρά τις ανησυχίες της Ινδίας

Κινεζικό πλοίο επιστημονικής έρευνας έφθασε σήμερα στο λιμάνι Χαμπαντότα, στη νότια Σρι Λάνκα, ανακοίνωσαν οι αρχές, παρά τις ανησυχίες της Ινδίας και των ΗΠΑ, που φοβούνται ότι θα επιδοθεί σε κατασκοπεία.

Το σκάφος Yuan Wang 5 έλαβε άδεια να ελλιμενιστεί στη νήσο υπό τον όρο ότι δεν θα κάνει καμία επιστημονική έρευνα για όσο βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Σρι Λάνκα, ανέφεραν αξιωματούχοι του λιμένα, έπειτα από διαβουλεύσεις με την Ινδία, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Το πλοίο επρόκειτο να φθάσει την 11η Αυγούστου, όμως το Κολόμπο ζήτησε από το Πεκίνο να αναβληθεί ο ελλιμενισμός μετά τις διαμαρτυρίες της Ινδίας, που εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια της.

Αλλά τελικά το Σάββατο, έπειτα από έντονες διαπραγματεύσεις, η Σρι Λάνκα ανακοίνωσε πως αποφάσισε να επιτρέψει να ελλιμενιστεί το ερευνητικό σκάφος στο Χαμπαντότα και να παραμείνει εκεί για έξι ημέρες.

Η χώρα σε κρίση χρειάζεται απελπιστικά κάθε οικονομική βοήθεια που μπορεί να εξασφαλίσει.

Το 2017, το Κολόμπο, αδυνατώντας να εξυπηρετήσει το χρέος 1,4 δισεκ. δολαρίων στο Πεκίνο για την κατασκευή του λιμανιού Χαμπαντότα, αναγκάστηκε να παραχωρήσει την εκμετάλλευσή του σε κινεζική εταιρεία για 99 χρόνια.

Διεθνείς πλατφόρμες παρακολούθησης και ανάλυσης ναυτιλιακών δεδομένων περιγράφουν το Yuan Wang 5 ως πλοίο επιστημονικής έρευνας και παρακολούθησης. Ινδικά ΜΜΕ όμως το παρουσιάζουν ως πλοίο «διπλής χρήσης», που χρησιμεύει επίσης για κατασκοπεία, ειδικά για να εντοπίζονται εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Το Νέο Δελχί θεωρεί πως το πλοίο έχει σκοπό να συγκεντρώσει δεδομένα για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ινδίας, καθώς η υποήπειρος απέχει ελάχιστα από τη νήσο. Ευρύτερα, ανησυχεί για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην Ινδικό Ωκεανό και στη Σρι Λάνκα, που θεωρεί μέρος της σφαίρας επιρροής του.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο χαρακτηρίζει το πλοίο επιστημονικής έρευνας πόρο του κινεζικού στρατού.

Το κινεζικό σκάφος έλαβε άδεια να ελλιμενιστεί υπό τον όρο ότι θα διατηρήσει σε λειτουργία το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης (AIS) που φέρει όσο βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Σρι Λάνκα, όπου δεν είναι εξουσιοδοτημένο να διεξαγάγει επιστημονική έρευνα.

Την παραμονή της άφιξής του, η Ινδία ανακοίνωσε πως προσφέρει στη Σρι Λάνκα αεροσκάφος Dornier 228, με σκοπό να αυξηθούν οι δυνατότητες της νήσου ως προς τη θαλάσσια επιτήρηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ