21.6 C
Athens

Πως ερμηνεύει το Μαξίμου την πορεία του γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν»

Αναγκαστικός ελιγμός και όχι αποκλιμάκωση αποτελεί η γεώτρηση του Αμπντούλ Χαμίντ Χαν στην «ανώδυνη» για την Ελλάδα περιοχή της Αττάλειας, εντός της τουρκικής ΑΟΖ, που εξασφαλίζει – εκτός απρόοπτου- τέσσερις – πέντε εβδομάδες ηρεμίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Του Κώστα Πασίση

Αυτό είναι το πρώτο βασικό συμπέρασμα που βγάζει το Μαξίμου, αναλύοντας και ερμηνεύοντας τις κινήσεις του Τούρκου Προέδρου, με δεδομένο ότι η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι ενεργό στρατηγικό δόγμα για την Άγκυρα, που δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη.

Ωστόσο ακόμη και η διαφαινόμενη ηρεμία είναι σχετική, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια των τουρκικών λιμενικών αρχών να συμμετάσχουν στη διάσωση των ναυαγών μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή Νότιας της Ρόδου.

Όπως επισημαίνεται από ειδικούς επί των διεθνών σχέσεων η Άγκυρα επιμένει σε αυτές τις επιχειρήσεις γιατί με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, διευρύνοντάς μονομερώς τα όρια της περιοχής ευθύνης της στα όρια της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας».

Μετά τον «πόλεμο νεύρων» του Ταγίπ Ερντογάν με την κατεύθυνση του τουρκικού γεωτρύπανου, ο Σουλτάνος τα …μάζεψε και έστειλε το  Αμπντούλ Χαμίντ Χαν στην προαναφερθείσα περιοχή.

Οι λόγοι της κυβίστησης του Σουλτάνου είναι τρεις.

Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με τις επιτυχείς διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης η οποία διεθνοποίησε την τουρκική προκλητικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο Νίκος Δένδιας στο μαραθώνιο των επαφών τους με ξένους ηγέτες κατάφεραν να πείσουν τους συνομιλητές τους ότι η Τουρκία είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης και διαρκής απειλή για την Μεσόγειο.

Απόρροια αυτών των πρωτοβουλιών, οι ΗΠΑ και Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της «ουδέτερης» Γερμανίας διαμήνυσαν στον Τούρκο Πρόεδρο να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και μην προβεί στη λάθος κίνηση…

Ο δεύτερος λόγος είναι η μεγάλη αποτρεπτική στρατιωτική δύναμη της Ελλάδας, που δεν μπορεί να αγνοήσει ή να ρισκάρει ο «σιγουρατζής» γι αυτές τις περιπτώσεις Ταγίπ Ερτογάν.

Τα γαλλικά Rafale, οι συμμαχίες της Ελλάδας, με ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις έπαιξαν κομβικό ρόλο στην απόφαση να σταλεί το τουρκικό γεωτρύπανο στο κόλπο της Αττάλειας.

Εξίσου κομβικός είναι και ο τρίτος λόγος. Όπως γράφτηκε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στις 16 Αυγούστου αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων θα μεταβεί στις ΗΠΑ για συνομιλίες αναφορικά με το αίτημα της Άγκυρας για αναβάθμιση των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Παρότι ο Ερντογάν έκανε πολλά βήματα πίσω από τους λεονταρισμούς του, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο και ο λόγος είναι ότι ο τούρκος Πρόεδρος

Στις δηλώσεις του τόνισε ότι μετά τον Οκτώβριο το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις και αλλού. «Το πλοίο μας όταν ολοκληρώσει τις γεωτρήσεις σε αυτή την περιοχή δεν θα σταματήσει και θα κατευθυνθεί στα άλλα σημεία. Και θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε μέχρι να βρούμε. Οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις που κάνουμε γίνονται στις δικές μας περιοχές κυριαρχίας. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να πάρουμε την άδεια ή την έγκριση κανενός», ανέφερε

«Η Ελλάδα ελπίζει για το καλύτερο και προετοιμάζεται για το χειρότερο», τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτέλια Πελώνη η οποία πρόσθεσε ότι η χώρα μας θέλει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον των δυο χωρών»…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ