today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Η … κανονικότητα των παρακολουθήσεων και οι κρυφοί «άσσοι» Μητσοτάκη

Η ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών, με τις παρακολουθήσεις και τις παραιτήσεις δυο κυβερνητικών στελεχών, να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, δεν αποτελεί την «κανονικότητα», που θα ήθελε το Μαξίμου, παραμονές της επίσκεψης Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Του Κώστα Πασίση

Η εντολή του Πρωθυπουργού  είναι να αλλάξει η πολιτική ατζέντα και η κυβέρνηση να βγει από τη δίνη των αστοχιών της ΕΥΠ που έβαλαν το Μαξίμου στη θέση του απολογούμενου και σε μια απίστευτη περιπέτεια, που κανείς δε μπορεί να μαντέψει πότε θα τελειώσει…

Σε πρώτη φάση τα «κάστανα από τη φωτιά» κλήθηκε να βγάλει ο «τσάρος» της Οικονομίας Χρήστος Σταικούρας ο οποίος ανακοίνωσε με κάθε επισημότατα την έξοδο της χώρας από την Ενισχυμένη Εποπτεία που – όπως τόνισε – έχει πολλαπλά οφέλη:

«Ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

Παρέχει πρόσθετη ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της και στην προσέλκυση επενδύσεων.

Προσδίδει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο βέβαια των υφιστάμενων κανόνων που ισχύουν για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.

Φέρνει πιο κοντά την επίτευξη και του τελευταίου στόχου που έχουμε θέσει, αυτού της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας».

Αυτή ήταν μια μεγάλη θετική είδηση, μια τονωτική ένεση που είχε μεγάλη ανάγκη η κυβέρνηση για να ξεφύγει από την «παγίδα» της Αντιπολίτευσης που από την πλευρά της κάνει ότι μπορεί για να συντηρήσει το θέμα στην επικαιρότητα, προσδοκώντας πολιτικά οφέλη…

Επι παραδείγματι, χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης σήκωσε περισσότερο τους τόνους, κάνοντας λόγο για σχέδιο πολιτικής εξόντωσης του και ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ενημέρωση στο αυτί, δείχνοντας τις προθέσεις του…

Η απελευθέρωση της χώρας από τη σκληρή ευρωπαϊκή επιτήρηση δε θα εξαντληθεί με την ανακοίνωση του κ. Σταικούρα, αλλά αναμένεται να έχει και συνέχεια με guest star τον Πρωθυπουργό.

Χωρίς να έχει «κλειδώσει» τίποτε ακόμη, το πιθανότερο σενάριο είναι στις 20 Αυγούστου, ημέρα της δημοσιονομικής ελευθερίας της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με νέο διάγγελμα του να δώσει το σήμα ότι έρχονται  καλύτερες ημέρες για όλους.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει το παιχνίδι προαναγγέλλοντας μεγάλες αυξήσεις στις συντάξεις.

Επειδή βρέθηκε ο δημοσιονομικός χώρος, λόγω της καλής πορείας του Τουρισμού και της υψηλής ανάπτυξης, το οικονομικό επιτελείο δηλώνει ότι είναι δεδομένη η αύξηση των συντάξεων το 2023, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις λόγω του πληθωρισμού.

Εκτιμάται ότι το ποσοστό της αύξησης αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα του 6%. Ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται και τα αναδρομικά από τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις, μετά την πρόσφατη απορριπτική απόφαση του ΣτΕ.

Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ένα καλό «πακέτο» που αναμένεται να αποτελέσει πραγματική ανάσα για τους συνταξιούχους που έβλεπαν τις συντάξεις τους καθηλωμένες εδώ και πολλά χρόνια.

Επίσης στις κοινωνικές ενισχύσεις περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, ενώ σχεδόν δεδομένη είναι και η αύξηση του ποσού για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Τέλος να σημειώσουμε ότι στην επιχείρηση αλλαγή ατζέντας συμμετείχε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε η πρώτη άδεια για ουρανοξύστη 198 μέτρων στο Ελληνικό…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ