today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά

Παρελθόν δείχνει να αποτελεί η πολιτική των ίσων αποστάσεων του Βερολίνου στα ελληνοτουρκικά, μετά την επίσκεψη της Μπέρμποκ στην Αθήνα και την επεισοδιακή κοινή συνέντευξη της με τον Τσαβούσογλου στην Κωνσταντινούπολη.

Του Κώστα Πασίση 

Πίσω όμως από τη διαφαινόμενη μετατόπιση  της Γερμανίας, που αποτελεί πολιτική  και διπλωματική επιτυχία της κυβέρνησης, υπάρχει παρασκήνιο και μεθοδικές  κινήσεις από πλευράς Ελλάδας  στη διπλωματική σκακιέρα.

Κινήσεις  που οδήγησαν τον παραδοσιακό σύμμαχο της Τουρκίας, τη Γερμανία, σε αλλαγή στάσης, που καταγράφηκε ακόμη και στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Άλλωστε η πρωτόγνωρη  Γερμανική κινητικότητα προς τη χώρα μας, μέσα σε ένα μήνα επισκέφθηκαν την Ελλάδα, οι Σόλτς – Μπέρμποκ – Λίντνερ, πιστοποιεί με τον καλύτερο τρόπο, ότι κάτι κινείται  στις Ελληνογερμανικές σχέσεις, που έχουν μια ιδιομορφία…

Όπως επισημαίνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού αλλά και πηγές από το ΥΠΕΞ, χωρίς να υπάρχει απόκλιση ή διαφορετική ανάγνωση, τρεις είναι οι λόγοι, που το Βερολίνο  πήρε θέση ανοικτά και ξεκάθαρα υπέρ της Ελλάδος, τονίζοντας  ότι «τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανείς δεν έχει δικαίωμα αμφισβήτησης  τους». Μια δήλωση που προκάλεσε μέγα εκνευρισμό στην Άγκυρα

Ο πρώτος λόγος είναι ο ανιστόρητος χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας», που δείχνει τα μισά ελληνικά νησιά να ανήκουν στην Τουρκία.

Ένα χάρτη που ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε  στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σόλτς, εξηγώντας όλες τις παραμέτρους της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο συγκεκριμένος χάρτης, έγινε «μπούμερανγκ» για τον Σουλτάνο, καθώς «εργαλειοποιήθηκε» επιτυχώς από τους κ.κ Μητσοτάκη και Δένδια οποίοι έκαναν λόγο για επικίνδυνη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και όχι για σόου Ερντογάν προς εσωτερική κατανάλωση, όπως ήταν η πεποίθηση πολλών εκ των συνομιλητών τους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποδείξει ότι οι τελευταίες  τουρκικές αμφισβητήσεις της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών είναι μια στρατηγική επιλογή της Άγκυρας η οποία αποτελεί απειλή για την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Να θυμίσουμε επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης προσκάλεσε τον κ. Σόλτς και στη σύνοδο της Θεσσαλονίκης για τα Δυτικά Βαλκάνια. Μια κίνηση που εκτιμήθηκε από το Γερμανό ομόλογο του.

Το παρασκήνιο

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την αλλαγή κυβέρνησης στη Γερμανία, με τη συμμετοχή των «Πρασίνων» και την Αναλένα Μπέρμποκ η οποία είχε εκφράσει πολλές ενστάσεις για τη φιλο-τουρκική στάση της Γερμανίας, όσο βρισκόταν στα έδρανα της Αντιπολίτευσης.

Οι δηλώσεις αυτές δεν πέρασαν απαρατήρητες από την Βασιλίσσης Σοφίας και ο Νίκος Δενδιας κινητοποιήθηκε…

Τον Νοέμβριο του 2020 ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε στο Βερολίνο με την κυρία Μπέρμποκ την οποία και  ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα.

Όπως επισημαίνεται  η νυν ΥΠΕΞ της Γερμανίας έδειξε να κατανοεί τις ελληνικές θέσεις, γεγονός που κράτησε στα υπόψη του ο κ. Δένδιας ο οποίος μετέβη στη Γερμανία γνωρίζοντας ότι οι «Πράσινοι» είχαν στηρίξει το ελληνικό αίτημα για εμπάργκο όπλων των Γερμανών στην Τουρκία.

Ο τρίτος λόγος έχει σχέση με τη συγκυρία. Η ωμή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έφερε σε πρώτο πλάνο το δόγμα του αναθεωρητισμού, της αλλαγής των υφιστάμενων συνόρων που προωθεί πλέον και η Τουρκία με τους χάρτες της και τις επεκτατικές βλέψεις της.

Ο αναθεωρητισμός αυτή την εποχή είναι αποκρουστικό δόγμα για την Ευρώπη και αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση το γνωρίζει και το αξιοποιεί καταλλήλως…

Τέλος να σημειώσουμε ότι το κλίμα στο τρίγωνο Αθήνα-Βερολίνο-Άγκυρα φαίνεται οτι αλλάζει.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από  το Politico, το «θερμό επεισόδιο» κατά τη συνάντηση στην Άγκυρα των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Αναλένα Μπέρμποκ, δεν ήταν μια απλή διαφωνία σχετικά με κάποια ζητήματα, αλλά ενδεχομένως καταδεικνύει και μια προσπάθεια, από πλευράς Γερμανίας, για αναθεώρηση του πλαισίου των σχέσεων των δύο χωρών…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ