Β.Ψάλτης (Alpha Bank): Ανακοίνωσε κέρδη μετά από φόρους 117,3 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο

έρδη μετά από φόρους 117,3 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ανακοίνωσε σήμερα η Alpha Bank. Σε δήλωση του με αφορμή την δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης αναφέρει:

«Ακριβώς έναν χρόνο μετά την παρουσίαση του Στρατηγικού μας Σχεδίου “Project Tomorrow”, η Alpha Bank επέδειξε εξαιρετική αποτελεσματικότητα, επιτυγχάνοντας όλους τους σχετικούς στόχους. Κατά το πρώτο εξάμηνο, οι ισχυρές επιδόσεις τής Τράπεζας συνεχίστηκαν, με αύξηση των μεγεθών και παράλληλη μείωση του κινδύνου σε βασικούς δείκτες, βελτιώνοντας ουσιαστικά την κερδοφορία, τα εποπτικά κεφάλαια, την ποιότητα των εσόδων και, τελικά, τις προοπτικές ανάπτυξης για το έτος 2022. Ως αποτέλεσμα διαδοχικών επιτυχών συναλλαγών, ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) μειώθηκε στο 8,2%, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις εκτιμήσεις μας. Είναι η πρώτη φορά, μετά από σχεδόν μία δεκαετία, που ο Δείκτης ΜΕΑ του Ομίλου διαμορφώνεται σε μονοψήφιο ποσοστό, μία συντριπτική διαφορά σε σχέση με τις αρχές του 2019, όταν ο αντίστοιχος δείκτης βρισκόταν στο 48,9%. Η απρόσκοπτη υλοποίηση αυτού του σχεδίου αναδιάρθρωσης συνιστά επιβεβαίωση της ικανότητας και της αποφασιστικότητας της ομάδας μας να φέρνει εις πέρας πολύπλοκους στόχους, ακόμα και κάτω από τις πιο απαιτητικές συνθήκες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου απομείωσης των ΜΕΑ υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η τραπεζική μας δραστηριότητα συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά, μέσα και από την αυξημένη πιστωτική επέκταση προς τις Επιχειρήσεις, γεγονός που επιτρέπει στην Alpha Bank να επανακτήσει την πρώτη θέση στη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Το πρώτο εξάμηνο, η Τράπεζά μας στήριξε την ελληνική οικονομία με νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους 4 δισ. ευρώ, καταγράφοντας πιστωτική επέκταση της τάξης των 1,7 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η δημιουργία της νέας Alpha Bank συνεχίστηκε με ταχείς ρυθμούς και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, καθώς νέες στρατηγικές συμμαχίες υψηλής προστιθέμενης αξίας κεφαλαιοποιούν τη δυναμική του δικτύου και των συνεργατών μας. Τον Ιούλιο εγκαινιάσαμε τη συνεργασία μας με τη Nexi, τον κορυφαίο όμιλο τεχνολογιών πληρωμών, με στόχο τον μετασχηματισμό των υπηρεσιών πληρωμών και την παροχή πρωτοποριακών λύσεων στους εμπόρους, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή ψηφιακών πληρωμών στη χώρα μας. Επίσης, πρόσφατα προχωρήσαμε στην ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή για το Project Skyline, που αφορά στη μεταβίβαση ακινήτων αξίας περί τα 500 εκατ. ευρώ, την αξιοποίηση και τη διαχείριση των οποίων θα αναλάβει η θυγατρική εταιρεία Real Estate του Ομίλου μας. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι διαρθρωτικές αλλαγές στη βάση κόστους μας, έχοντας ήδη εξασφαλίσει εξοικονόμηση δαπανών ύψους 132 εκατ. ευρώ.

Η προσήλωση στην υλοποίηση του σχεδίου μας είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού Απόδοσης Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων στο πρώτο εξάμηνο, και Κέρδη Μετά από Φόρους 243 εκατ. ευρώ, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους ετήσιους στόχους κερδοφορίας μας. Το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει ασταθές, λόγω του συνδυασμού των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, της αύξησης του ενεργειακού κόστους, του υψηλού πληθωρισμού και των επίμονων συνεπειών της πανδημίας. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα καταγράφει ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι, με ισχυρές προοπτικές απασχόλησης και θετικές εκτιμήσεις για ρυθμό ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Η Alpha Bank διαδραματίζει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στη στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και συμβάλλει στην προσέλκυση διεθνών επενδύσεων στην Ελλάδα, γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε σε ιδανική θέση να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία σε αυτό το περιβάλλον προκλήσεων».

 

Πλήρης ευθυγράμμιση με τους στρατηγικούς στόχους με αύξηση Καθαρού Εσόδου από Τόκους, απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων 8,6% και βελτιωμένη ποιότητα κερδοφορίας

– Με την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) 8,2% μέσω συναλλαγών ύψους 1,6 δισ. ευρώ η Alpha Bank, στο β’ τρίμηνο 2022, γυρίζει σελίδα στο θέμα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, έχοντας διανύσει ένα διάστημα λεπτομερούς σχεδιασμού και επιτυχημένων ενεργειών για την εξυγίανση του δανειακού της χαρτοφυλακίου. Σε επίπεδο Ομίλου, τα ΜΕΑ μειώθηκαν κατά 89% από το τέλος του 2017, διαμορφούμενα σε 3,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022

– Συνέπεια στην υλοποίηση του “Project Tomorrow”, επιτυγχάνοντας όλους τους σχετικούς στόχους. Κατά το α’ εξάμηνο, οι ισχυρές επιδόσεις της Τράπεζας συνεχίστηκαν, με αύξηση των μεγεθών και παράλληλη μείωση του κινδύνου σε βασικούς δείκτες, βελτιώνοντας ουσιαστικά την κερδοφορία, τα εποπτικά κεφάλαια, την ποιότητα των εσόδων και τις προοπτικές ανάπτυξης για το έτος 2022.

– Ενισχυμένη κερδοφορία για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, παρά την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην παγκόσμια οικονομία, με κέρδη μετά από φόρους 117,3 εκατ.ευρώ στο τρίμηνο, και 243 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους ετήσιους στόχους κερδοφορίας της.

– Αύξηση κατά 6,9% του Καθαρού Εσόδου Τόκων (Net Interest Income) από το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε 302,7 εκατ. ευρώ και κατακόρυφη αύξηση της τάξης του 60% των Καθαρών Εσόδων Τόκων από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων, σε ετήσια βάση.

– Στο β’ τρίμηνο 2022, η Τράπεζα πέτυχε Απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων (RoTBV) 8,6%, παραμένοντας σε τροχιά επίτευξης του στόχου της για RoTBV >6% για το έτος.

– Συνέχιση της δυναμικής επέκτασης του εγχώριου χαρτοφυλακίου Εξυπηρετούμενων Δανείων με καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 1,7 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, που επαναφέρει την Τράπεζα στην πρώτη θέση στη χρηματοδότηση των ελληνικών Επιχειρήσεων.

– Ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 16%.

– Τα ισχυρά αποτελέσματα που πέτυχε η Τράπεζα, σε συνδυασμό με τις προοπτικές που ανοίγονται για το μέλλον, αποτελούν αισιόδοξες ενδείξεις για διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023.