today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Τα κυβερνητικά σχέδια για έναν βαρύ «ενεργειακό χειμώνα»

Τέλος στα σενάρια περί υποχρεωτικών διακοπών ρεύματος σε νοικοκυριά βάζει η κυβέρνηση η οποία ταυτόχρονα προβαίνει σε κινήσεις για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας σε περίπτωση που η Μόσχα αποφασίσει να προχωρήσει στο καθολικό κλείσιμο της στρόφιγγας των ροών ρωσικού φυσικού αερίου.

Του Κώστα Πασίση

«Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο», υπογράμμισε με κατηγορηματικότητα ο Γιάννης Οικονόμου, οποίος όμως στη συνέχεια πρόσθεσε «ότι μπροστά μας έχουμε ένα  δύσκολο χειμώνα και οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε…», δείχνοντας ότι η κυβέρνηση δεν αιθεροβατεί και αντιμετωπίζει το θέμα με τη προσήκουσα σοβαρότητα.

Στο Μαξίμου αν και δεν ομολογείται δημοσίως υπάρχει ανησυχία για βαρύ ενεργειακό Χειμώνα, με δεδομένο ότι στον αδυσώπητο οικονομικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, ο Πούτιν εκβιάζει ψυχρά με  το «δυνατό» του χαρτί, που είναι το φυσικό αέριο.

Η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων που έχει συσταθεί με εντολή Μητσοτάκη, αξιολογεί την κατάσταση και εξετάζει εναλλακτικά σχέδια δράσης, έχοντας υπόψη της ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Στην παρούσα φάση η προαναφερθείσα Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της και την τελευταία απόφαση της  Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ε.Ε. κατά 15%.

Στο πλαίσιο αυτό  ήδη διέρρευσε  προς τον Τύπο το πρώτο σχέδιο έκτακτης  ανάγκης για την ενεργειακή επάρκεια, που προβλέπει το σβήσιμο σε μία στις 10 λάμπες του οδοφωτισμού και τα φώτα καλλωπισμού στα αρχαιολογικά και άλλα μνημεία μετά τις 3 το πρωί.

Ενώ τρέχουν και  δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο και στα νοικοκυριά (πρόγραμμα Εξοικονομώ)

Φυσικά το σχέδιο αυτό είναι μια light εκδοχή, ενός πιο «επώδυνου» πλάνου σε περίπτωση που έχουμε μηδενικές ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ασκήσεις επί χάρτου στην Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων 

Στο λεγόμενο «κακό» σενάριο, το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την αύξηση των παραγγελιών υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, τον διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής, την καύση πετρελαίου στις 5 υβριδικές μονάδες φυσικού αερίου και την ενοικίαση 2 υπόγειων αποθηκών στην Ιταλία.

Ωστόσο αυτό είναι ένας προγραμματισμός δράσης και μια άσκηση επί χάρτου, που ενδεχομένως να μη λαμβάνει υπόψη της τον πανικό που θα επικρατήσει στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε περίπτωση που κλείσει καθολικά ο Ρωσικός αγωγός.

Σε αυτή την περίπτωση άπαντες αναμένεται να  σπεύσουν να αγοράσουν υγροποιημένο αέριο, οι τιμές θα εκτοξευθούν στα ύψη, όπως αναφέρουν οι «ειδικοί» επί των ενεργειακών και κανείς δε ξέρει αν τηρηθούν τα υπογεγραμμένα συμβόλαια και τελικά δε φάει το μεγάλο …ψάρι το μικρό…

Το καλό νέο είναι αυτό που τονίζει η κυβέρνηση ότι η χώρα μας δεν έχει μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έχει κάνει τα κουμάντα της, σε ενεργειακό επίπεδο.

Μια εκδοχή που επιβεβαιώνεται και από  έκθεση του ΔΝΤ που εκτιμά  ότι σε περίπτωση ολικής παύσης λειτουργίας, η ΕΕ θα μπορούσε να υποστεί πτώση της οικονομικής παραγωγής κατά σχεδόν 3% τους επόμενους 12 μήνες.

Ορισμένες χώρες, όπως η Σουηδία, η Δανία και η Ελλάδα, θα δουν μικρό ή καθόλου αντίκτυπο στην ανάπτυξη.

Σε πολιτικό επίπεδο το Μαξίμου δεν δείχνει ενθουσιασμένο από την τελευταία απόφαση της Κομισιόν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να επιμένει στην ανάγκη ακόμη πιο δραστικών ευρωπαϊκών αποφάσεων και στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή αερίου και την απεξάρτηση της τιμής του από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως επισημάνει υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή η καλύτερη λύση είναι η  «δυνατότητα να προχωρούν  από κοινού σε αγορές ενεργειακών αγαθών οι χώρες της ΕΕ, ώστε να περιορίζεται η τελική τιμή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ