today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Κίνα: Ενδεχόμενη επίσκεψη της Ν.Πελόσι στην Ταϊβάν θα υπονομεύσει τις διμερείς σχέσεις

Ενδεχόμενη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι στην Ταϊβάν θα υπονομεύσει τις διμερείς σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ, δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο Ζανγκ Τζουν Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ.

Η Πελόσι ενδέχεται να επισκεφτεί σήμερα την Ταϊβάν, σύμφωνα με τρεις πηγές, καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν θα εκφοβιστούν από τις κινεζικές προειδοποιήσεις ότι το Πεκίνο «δεν θα μείνει άπρακτο» αν τελικά η επίσκεψη της Πελόσι πραγματοποιηθεί.

“Μία τέτοια επίσκεψη είναι προφανώς πολύ επικίνδυνη και πολύ προκλητική,” δήλωσε ο Ζανγκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την έναρξη της κινεζικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον Αύγουστο. “Αν μία τέτοια επίσκεψη πραγματοποιηθεί θα υπονομεύσει τις σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.” Ο ίδιος είπε ότι μία επίσκεψη της Πελόσι δεν είναι συγκρίσιμη με την τελευταία επίσκεψη στην Ταϊβάν που πραγματοποίησε πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων το 1997.

Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν.

“Ένα προηγούμενο λάθος δεν νομιμοποιεί το επόμενο λάθος”, δήλωσε ο Ζανγκ. “Επιπλέον η κατάσταση στην Ταϊβάν αλλάζει επίσης, με την υποστήριξη μερικών εξωτερικών δυνάμεων.”

“Η τάση της Ταϊβάν για ανεξαρτησία εξελίσσεται περαιτέρω. Αν δεν προχωρήσουμε στην απαιτούμενη δυναμική αντίδραση για να τη σταματήσουμε…, η κατάσταση είναι ενδεχόμενο να βρεθεί εκτός ελέγχου,” δήλωσε ο Ζανγκ σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Ο Κινέζος διπλωμάτης παρότρυνε την Ουάσινγκτον να σεβαστεί τη δέσμευσή της στην αρχή της μιας Κίνας, την οποία επικαλέστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπνίνγκ την προηγούμενη εβδομάδα, όπως είπε ο Ζανγκ.

Η Ουάσινγκτον ακολουθεί την “πολιτική της μιας Κίνας” αναγνωρίζοντας διπλωματικά το Πεκίνο και όχι την Ταϊπέι. Αλλά υποχρεούται από την αμερικανική νομοθεσία να παρέχει στην Ταϊβάν, που έχει δημοκρατική διακυβέρνηση, τα απαραίτητα μέσα για την άμυνα της, ενώ στο Κογκρέσο έχει κλιμακωθεί η πίεση για την παροχή πιο ξεκάθαρης υποστήριξης.

Ο Ζανγκ τόνισε χθες: “Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ