today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Βουλγαρία: Ο πρόεδρος προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για τις 2 Οκτωβρίου

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ όρισε τη 2α Οκτωβρίου ως την ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στη χώρα, των τέταρτων μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού του μεταρρυθμιστή πρωθυπουργού Κίριλ Πετκόφ.

Ο Ράντεφ όρισε επίσης τον πρώην υπουργό Εργασίας Γκάλαμπ Ντόνεφ επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης έως τον σχηματισμό νέας μετά τις εκλογές. Ο Ράντεφ θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης αύριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Στη Βουλγαρία, χώρα-μέλος της ΕΕ που είναι αντιμέτωπη με υψηλό πληθωρισμό, επικρατούν ανησυχίες για τις προμήθειες αερίου και άλλες συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο διορισμός του 55χρονου Ντόνεφ, συμβούλου του προέδρου επί κοινωνικών πολιτικών, αποτελεί για κάποιους ένδειξη ότι προτεραιότητα της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα είναι η θωράκιση των νοικοκυριών απέναντι στις αυξανόμενες τιμές ενέργειας και τροφίμων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και προσπάθειες για επανάληψη των εισαγωγών ρωσικού αερίου καθώς και αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων, στις οποίες επικράτησε ένταση υπό τη διακυβέρνηση του Πετκόφ.

Ο Πετκόφ απέλασε 70 Ρώσους διπλωμάτες εν μέσω ανησυχιών περί κατασκοπείας και αρνήθηκε να πληρώσει για ρωσικό αέριο με ρούβλια, κάτι που οδήγησε τη Μόσχα στο να διακόψει τις προμήθειες προς μία χώρα που εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από το ρωσικό αέριο.

Η κυβέρνησή του, που είχε δεσμευθεί να πατάξει την εκτεταμένη διαφθορά και είχε επικρίνει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανετράπη σε μια ψηφοφορία επί πρότασης δυσπιστίας μόλις έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Έκτοτε απέβησαν άκαρπες τρεις προσπάθειες για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία για μια νέα κυβέρνηση, επιδεινώνοντας την πολιτική κρίση, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ευρωπαϊκά κεφάλαια για την ανάκαμψη, ύψους δισεκατομμύριων ευρώ, και να οδηγήσει σε εκτροχιασμό τα σχέδια της χώρας για υιοθέτηση του ευρώ από το 2024.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα για τις προμήθειες αερίου ενόψει του χειμώνα, καθώς η ΕΕ ετοιμάζεται για περαιτέρω διακοπές στη ροή αερίου από τη Ρωσία.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι από τις κάλπες πιθανόν να προκύψει ένα ακόμα κατακερματισμένο κοινοβούλιο, με το κεντρώο κόμμα PP του Πετκόφ να βρίσκεται στήθος με στήθος με το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι προς το παρόν τα κόμματα στον απερχόμενο συνασπισμό του Πετκόφ έχουν μικρές πιθανότητες να εξασφαλίσουν και πάλι πλειοψηφία ενώ καταγράφουν αύξηση της στήριξης των ψηφοφόρων προς εθνικιστικά και φιλορωσικά κόμματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ