today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Βιετνάμ στο επίκεντρο της συζήτησης Ν.Δένδια και Φαμ Μιν Τσιν

Μετά τον πρόεδρο του Βιετνάμ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έγινε δεκτός και από τον πρωθυπουργό της χώρας Φαμ Μιν Τσιν (Pham Minh Chinh), στο πλαίσιο της σημερινής επίσημης επίσκεψής του στο Ανόι. Οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές, με αντικείμενο τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Βιετνάμ, τη συνεργασία ΕΕ-Βιετνάμ και την κοινή προσήλωση στο Δίκαιο της Θάλασσας, αναφέρεται σε ανάρτηση Νίκου Δένδια στο Twitter.

Ξεκινώντας την επίσκεψή του στο Βιετνάμ, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το Μαυσωλείο του πρώτου Προέδρου Χο Τσι Μινχ και κατέθεσε στεφάνι. Ακολούθως, είχε συνομιλίες με τον Βιετναμέζο ομόλογό του Μπουί Θαν Σον (Bui Thanh Son) για τις προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βιετνάμ σε πολλούς τομείς, όπως η οικονομία, η ναυτιλία, ο τουρισμός, οι σχέσεις ΕΕ-Βιετνάμ, οι διεθνείς εξελίξεις και η συνεργασία σε διεθνείς οργανισμούς. Η κοινή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) συνδέει την Ελλάδα και το Βιετνάμ, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Μάλιστα, παρουσία του Νίκου Δένδια, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βιετνάμ, Γεώργιος Στυλιανόπουλος, υπέγραψε μαζί με τον πρόεδρο της Διπλωματικής Ακαδημίας του Βιετνάμ Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Βιετνάμ για συνεργασία στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης.

Επιπλέον, στο πλαίσιο ειδικής τελετής, παρέδωσε οικονομική ενίσχυση του υπουργείου Εξωτερικών με αποδέκτη την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή του Βιετνάμ. Η ενίσχυση παραδόθηκε από τον Νίκο Δένδια στον υφυπουργό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Βιετνάμ, Χοάνγκ Ντάο Κουόνγκ (Hoang Dao Cuong).

Εν συνεχεία, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Καμπότζη για να συμμετάσχει στις εργασίες της 55ης Συνόδου του Οργανισμού «ASEAN» (Association of South – East Asian Nations). Ο υπουργός θα παραμείνει στην Πνομ Πενχ μέχρι τις 3 Αυγούστου, οπότε θα υπογραφεί το Όργανο Εισδοχής στη Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας σε Νοτιοανατολική Ασία (Treaty of Amity and Cooperation in Southeast Asia – TAC). Το Όργανο Εισδοχής στην «TAC» αναμένεται να υπογράψουν, στο πλαίσιο της ίδιας τελετής, και εκπρόσωποι της Δανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ, της Ολλανδίας και του Ομάν.

Στο περιθώριο των εργασιών του ASEAN, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να έχει σειρά συναντήσεων με ομολόγους του από κράτη-μέλη του ASEAN. Ειδικότερα, αύριο Τρίτη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό (και υπουργό Εξωτερικών) του Μπρουνέι και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό (και υπουργό Εξωτερικών) της Ταϊλάνδης, καθώς και με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σιγκαπούρης και της Καμπότζης, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ινδονησίας, της Ινδίας και των Φιλιππίνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ