today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Δωρεά του ΥΠΕΞ στην Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή του Βιετνάμ

Δωρεά του υπουργείου Εξωτερικών στην Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή του Βιετνάμ για το πρόγραμμα νέων ταλαντούχων αθλητών της χώρας, με στόχο την ενίσχυση των ιδανικών του Ολυμπιακού Ιδεώδους, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Ανόι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Τη δωρεά παρέδωσε ο κ.Δένδιας στον υφυπουργό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Βιετνάμ, Χόανγκ Ντάο Κουόνγκ (Hoang Dao Cuong).

Σε χαιρετισμό του, ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για συμβολική συνεισφορά της Ελλάδας στο έργο της βιετναμέζικης Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και ειδικότερα στο πρόγραμμα «Νέοι ταλαντούχοι αθλητές στο Βιετνάμ». Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η συνεισφορά από τη χώρα που γέννησε τους Αγώνες θα συμβάλλει στην ενίσχυση της Ολυμπιακής συνείδησης των νέων του Βιετνάμ.

«Η παρουσία μας εδώ σήμερα, καθώς και η απόφαση να συνεισφέρουμε στον σκοπό σας, συνδέεται με τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε αυτές τις αρχές στα διεθνή φόρα. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους νέους αθλητές που βρίσκονται σε δυσμενή θέση και, με τον τρόπο αυτό, να προωθήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα» επισήμανε. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, σημείωσε πως η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στα Ηνωμένα Έθνη για την ενίσχυση του Ολυμπιακού Ιδεώδους, μεταξύ άλλων, με την υιοθέτηση Ψηφίσματος για τον Αθλητισμό και το Ολυμπιακό Ιδεώδες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τα ιδανικά του Ολυμπιακού Ιδεώδους και υπογράμμισε πως στους σημερινούς πολύ δύσκολους καιρούς, η προώθηση του πνεύματος των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

«Η επίκληση των ιδανικών της ειρήνης και του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των λαών αποτελεί σαφή υπόμνηση των οικουμενικών αξιών και των αξιών που, δυστυχώς, η ανθρωπότητα μερικές φορές τείνει να παραμελεί» σημείωσε και ευχαρίστησε το Βιετνάμ για τις προσπάθειες του και «τη σκληρή δουλειά για τη διαφύλαξη αυτών των αξιών». Ειδικότερα, ανεφέρθηκε στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών του κόσμου, στην αναγκαιότητα της συνεργασίας και της αδελφοσύνης, στο ευ αγωνίζεσθαι και στην εγκαθίδρυση μιας μακροχρόνιας παγκόσμιας εκεχειρίας, υπογραμμίζοντας πως είναι «ιδεώδη τα οποία είναι απαραίτητα για την πρόοδο της ανθρωπότητας».

Τέλος, επισήμανε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που διοργανώθηκαν για πρώτη φορά πριν από 2.800 χρόνια στην Ελλάδα, αποτελούν το κατεξοχήν σύμβολο της οικουμενικότητας, της ειρηνικής συνύπαρξης όλων των λαών, σε ένα περιβάλλον χωρίς διαφορές και ανισότητες, και διαμήνυσε ότι το αρχαίο ελληνικό Ολυμπιακό Πνεύμα είναι ένας πολύτιμος θησαυρός που πρέπει να αποτελεί εμπνεύση σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ