today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

Οι δηλώσεις Μπέρμποκ στην Αθήνα «στρεσάρουν» την Τουρκία

Θετικά αποτιμά το Μαξίμου την επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού  Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ καθώς από τις συναντήσεις της με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ομόλογο της Νίκο Δένδια προέκυψε ότι το Βερολίνο κατανοεί πλέον καλύτερα τις ελληνικές θέσεις σε μια σειρά «καυτών» ζητημάτων, όπως είναι ο τουρκικός αναθεωρητισμός.

Του Κώστα Πασίση 

Ικανοποίηση υπάρχει και για τις δηλώσεις της ότι «τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανείς δεν έχει δικαίωμα αμφισβήτησης  τους», με τη διευκρίνιση ότι αυτή τη ξεκάθαρη  θέση θα  επαναλάβει και στον κ. Τσαβούσογλου, κάτι που έκανε, όπως αποδείχθηκε στην επεισοδιακή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο ομόλογο της  ο οποίος είπε ότι «η  Γερμανία έχασε την αμεροληψία της για το Αιγαίο»

Συμπερασματικά μπορεί κάποιος πει ότι η ευρωπαϊκή υπερδύναμη Γερμανία αλλάζει γραμμή πλεύσης  στην προσέγγιση των πολυκύμαντων ελληνο-γερμανικών  σχέσεων, που δοκιμάστηκαν περισσότερο τα προηγούμενα χρόνια όταν κυριαρχούσε το δίδυμο-Μερκελ-Σόιμπλε.

«Με πονάει να ακούω πόσο βαθιά είναι μέχρι σήμερα τα τραύματα, τα οποία προκάλεσαν όχι μόνον κάποιες αποφάσεις χρηματοοικονομικής πολιτικής, αλλά και ενέργειες ορισμένων πολιτικών στις σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας, αλλά και στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων» είπε σε αυτό το πνεύμα στα «ΝΕΑ» η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Η κυρία Μπέρμποκ  εξέπεμψε θετικά μηνύματα προς τη χώρα μας, λέγοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στη Γερμανική αλληλεγγύη, που δεν λεγόταν   από τους προκατόχους της. Και καταδίκασε τον τουρκικό αναθεωρητισμό, που εκφράζεται μέσω των  ανιστόρητων χαρτών, που δείχνουν μοιρασμένο το Αιγαίο,  προκαλώντας έως και ευχάριστη έκπληξη στο Μαξίμου.

Κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπέρμποκ και με αφορμή την επίσκεψη της Γερμανίδας ΥΠΕΞ στην Τουρκία, ο Πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία και έστειλε ένα ηχηρότατο μήνυμα στον Σουλτάνο που συνεχίζει να παίζει τα επικίνδυνα για την ειρήνη παιχνίδια του.

Οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Ε.Ε, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Αυτό ήταν ένα τελεσίγραφο στην Τουρκία η οποία οφείλει να γνωρίζει ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει στο πεδίο σε περίπτωση  παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και αυτή την απόφαση της έχει γνωστοποιήσει και στους ευρωπαίους συμμάχους της.

Η Ελλάδα έχει αλλάξει το διπλωματικό ύφος της έναντι της γειτονικής μας χώρας και αυτό προκύπτει από τη σύσταση Μητσοτάκη προς το Σουλτάνο.

«Ο Ερντογάν να εστιάσει στην τουρκική οικονομία και όχι σε νεο-οθωμανικές φαντασιώσεις», τόνισε σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Εμπάργκο όπλων – Γερμανικές αποζημιώσεις

Το έτερο μεγάλο θέμα που ετέθη στην κ. Μπέρμποκ ήταν αυτό του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Ένα πραγματικά «καυτό» ζήτημα που άπτεται των οικονομικών δοσοληψιών Γερμανίας-Τουρκίας, εδώ και πολλά χρόνια.

Τα γερμανικά υποβρύχια όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τον κ. Δένδια, αν δοθούν στην Τουρκία  μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο υπέρ της Τουρκίας η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Αθήνας και απειλεί με  casus belli…

Το συγκεκριμένο θέμα έχει ιδιαίτερη αξία, με δεδομένο ότι το κόμμα των Πρασίνων που ανήκει η ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ τάχθηκε προεκλογικά κατά της πώλησης υποβρυχίων στην Τουρκία.

Σημειώνεται επίσης ότι κατά της πώλησης όπλων στην Άγκυρα έχει ταχθεί και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Συζήτηση έγινε και για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, που συνεχίζουμε να διεκδικούμε.

Η  Γερμανίδα ΥΠΕΞ το προσπέρασε με …ντρίμπλα, αλά Ρουμενίγκε, (διεθνής παίχτης της Γερμανίας) αλλά η αναφορά της «να υπάρξουν επενδύσεις  στα χωριά που επλήγησαν από τη γερμανική κατοχή», δείχνει μια μετατόπιση από την μέχρι χθες  άκαμπτη στάση της Γερμανίας για το συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος το Μαξίμου κρατά στα θετικά της επίσκεψης και το γεγονός ότι μεταξύ των δυο χωρών υπάρχει συναντίληψη για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια όπου σημειωτέον Τουρκιά έχει καλά «περάσματα»…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ