today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Πέτκοφ: Σημαντική πρόοδος για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού Βουλγαρίας – Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ ανέφερε σήμερα ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στην οριστικοποίηση των εγγράφων για την έναρξη λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Βουλγαρίας – Ελλάδας.

“Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού με την Ελλάδα στις 8 Ιουλίου, τώρα μπορούμε να αναφέρουμε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στην ολοκλήρωση του τεκμηριωμένου μέρους που χρειάζεται για να ξεκινήσει η λειτουργία του διασυνδετήριου αγωγού”, δήλωσε ο Πέτκοφ σε συνέντευξη Τύπου από την έδρα της κυβέρνησης.

Η εταιρία του έργου, η ICGB, έχει υποσχεθεί να εξασφαλίσει το πιστοποιητικό λειτουργικότητας του έργου (Πράξη 16) μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Αυτό το πιστοποιητικό θα μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου που θα μεταφέρει ο διασυνδετήριος αγωγός, δήλωσε ο Πέτκοφ.

Κατά την ενημέρωση του Τύπου, ο απερχόμενος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ πρόσθεσε ότι η τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί σημαντικά από την 1η Οκτωβρίου, χάρη στην έναρξη λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού.

Στη συνέχεια π Πέτκοφ δήλωσε ότι το έργο είναι σημαντικό για όλη την περιοχή.

Πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που θεώρησε το Αζερμπαϊτζάν και τις προμήθειες φυσικού αερίου από εκεί μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου ως μια πιθανή εναλλακτική λύση για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Την πρόοδο ως προς την εμπορική λειτουργία του διασυνδετήριου αγωγού επιβεβαίωσε και η διευθύνουσα σύμβουλος της ICGB Τεοντόρα Γκεοργκίεβα. Υπενθύμισε ότι οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας έχουν ήδη πιστοποιήσει τον διασυνδετηριο αγωγό ως ανεξάρτητο διαχειριστή μεταφοράς φυσικού αερίου και κατάλληλο για εμπορική χρήση.

Ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας συνδέει τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου των δυο γειτονικών χωρών, ώστε να παρέχει την πρόσβαση στο Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και σε μια σειρά νέων πηγών φυσικού αερίου. Θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του Διαδριατικού Αγωγού (TAP), και από άλλες πηγές μέσω του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, στη βόρεια Ελλάδα. Ο αγωγός φυσικού αερίου, που έχει μήκος 182 χλμ. εκ των οποίων 151 χλμ. είναι στη Βουλγαρία και 31 χλμ. στην Ελλάδα, έχει αρχική δυναμικότητα 3 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, η οποία μπορεί να αυξηθεί στα 5 δισεκ. κ.μ. ετησίως εάν υπάρχει ζήτηση στην αγορά. Εκτείνεται από την Κομοτηνή (βορειοανατολική Ελλάδα), περνά από το Κίρτζαλι, το Χάσκοβο και το Ντιμίτροβγκραντ και καταλήγει στη Στάρα Ζαγόρα (νοτιοανατολική Βουλγαρία).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ