today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Θετική η γνώμη της επιτροπής ακροάσεων της Βουλής για τον διορισμό του διοικητή και των υποδιοικητών του ΕΦΚΑ

Θετική γνώμη διατύπωσε, κατά πλειοψηφία, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (Επιτροπή ΔΕΚΟ), για τον διορισμό των κ.κ. Παναγιώτη Δουφεξή, Αλέξανδρου Βαρβέρη και Γεώργιου Γκράτζιου, στις θέσεις του διοικητή και δύο υποδιοικητών του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.), αντίστοιχα. Υπέρ του διορισμού των τριών τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ. «Κατά» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25. «Παρών» δήλωσαν ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

«Ο ΕΦΚΑ κατά τα τρία χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ απαξιώθηκε, η υποστελέχωση του είναι πλέον σε δραματικό επίπεδο χωρίς να έχει γίνει ούτε μία μόνιμη πρόσληψη, οι υπάλληλοι του στοχοποιήθηκαν από την πολιτική ηγεσία, τα περιφερειακά παραρτήματα βρίσκονται σε αδιέξοδο και το λογισμικό του ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και πρόσθεσε πως αντί να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές ανάγκες του ΕΦΚΑ, «η κυβέρνηση επέβαλε την εμπλοκή ιδιωτών, λογιστών και δικηγόρων, χωρίς αποτέλεσμα στην επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων και εφαρμόζει το υποτιθέμενο σύστημα των fast track συντάξεων που οδηγεί λόγω λαθών σε νέες καθυστερήσεις και σε μικρότερες συντάξεις από αυτές που αναλογούν στους συνταξιούχους». «Η σημερινή διοίκηση του ΕΦΚΑ κρίνεται για την δυσμενή αυτή κατάσταση του. Επιπλέον, το νέο νομοθετικό πλαίσιο του ΕΦΚΑ, που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το καταψήφισε, το θεωρούμε αντισυνταγματικό, ιδίως την απαράδεκτη ρύθμιση για τους 256 μετακλητούς προϊσταμένους με τους μισθούς πρόκληση των 8.000 και 4.000 ευρώ, και έχουμε δεσμευτεί για την κατάργηση του. Γι’ αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε τους προτεινόμενους στη θέση του διοικητή και των υποδιοικητών του ΕΦΚΑ», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

«Ως Κ.Κ.Ε. έχουμε ριζική διαφωνία και έχουμε συγκρουστεί με τη διαχρονική αντιασφαλιστική πολιτική που ακολουθήθηκε, μέχρι τώρα, απ’ όλες τις κυβερνήσεις», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης. «Όλες οι κυβερνήσεις προσάρμοσαν το νομοθετικό πλαίσιο στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Λευκής Βίβλου για το Ασφαλιστικό, με ανατροπή των όρων ασφάλισης των εργαζομένων και κύρια τα όρια ηλικίας, τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, το ύψος των συντάξεων, τις ασφαλιστικές παροχές. Ενιαίος στόχος όλων των ρυθμίσεων, μέχρι τώρα, η απαλλαγή κράτους και εργοδοτών, η μεταφορά της ευθύνης στους εργαζόμενους, η μετατροπή της κοινωνικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα, χωρίς, βέβαια, την εγγύηση του κράτους», είπε ο κ. Κατσώτης και πρόσθεσε ότι «αυτές τις πολιτικές υλοποίησαν, σχεδόν, όλοι όσοι διορίστηκαν σε όλες τις περιόδους σε ασφαλιστικά ταμεία και κύρια στο ΙΚΑ και τώρα στον ΕΦΚΑ». Ο κ. Κατσώτης δήλωσε «παρών» στις προτάσεις διορισμού.

«Φτιάξατε μια νέα γενιά που πηγαίνει στα δικηγορικά γραφεία. Το πρόβλημα είναι, να ερχόμαστε και να λύνουμε και να μη χρειαζόμαστε μεσάζοντες. Δηλαδή, να εμπιστεύεται το κράτος ο πολίτης, ώστε να μη χρειάζεται να ακολουθεί αυτήν την πρακτική», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αναφερόμενος στις fast track συντάξεις. «Είχαμε πει για την απονομή της ψηφιακής σύνταξης. Το θυμάστε κι εσείς. Σε μία μέρα μέσα στο 2020. Δεν έγινε κι αυτό. Εγώ, νομίζω ότι μπορεί κι αυτό να ήταν μια υπερβολή, αλλά τα στοιχεία που υπάρχουν – κι ελπίζω εγώ, πάντα ως διαλλακτικός άνθρωπος που μπορεί και μακάρι να κάνω λάθος, αλλά δεν νομίζω – δείχνουν ότι δεν οδηγούμαστε σε αυτό, που κι εσείς έχετε πει πάρα πολλές φορές και η κυβέρνηση για τη γρήγορη απονομή των συντάξεων», είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος που δήλωσε «παρών» στις προτάσεις διορισμού.

«Είναι γνωστά τα προβλήματα με τις συντάξεις, οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στις επικουρικές, οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στις κύριες συντάξεις. Ένα τηλέφωνο να κάνουμε τώρα, θα βρεθούν 10, που έχουν να πάρουν τη σύνταξή τους εδώ και 3 – 4 χρόνια», ανέφερε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Απόστολος Αβδελάς που δήλωσε «παρών» στις προτάσεις διορισμού.

«Εκφράσαμε την αντίθεσή μας κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης για το νέο σχήμα και τη διαχείριση των τεράστιων κεφαλαίων και των περιουσιακών στοιχείων του e-ΕΦΚΑ και δεν περιμένουμε τίποτα θετικό από τον ηλεκτρονικό ΕΦΚΑ, όπως έχει σχεδιαστεί κι όπως θα λειτουργήσει. Λέω, λοιπόν, ότι πάγια στάση μας στη διαδικασία του άρθρου 49Α μέχρι τώρα είναι παρών. Πάρα πολλές φορές έχουμε ψηφίσει και θετικά σε κάποιες περιπτώσεις, εδώ, όμως, λόγω της ιδιαιτερότητας του ΕΦΚΑ η ψήφος μας θα είναι αρνητική», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα.

«Το γεγονός ότι έχουμε μια επιτάχυνση στην απονομή συντάξεων σε κάποιο βαθμό, σε μικρότερο βαθμό από ό,τι λέει η κυβέρνηση, αλλά, πάντως, κάποιο βαθμό, δεν είναι κάτι, που μπορούμε, να πανηγυρίζουμε, διότι η επιβράδυνση στην απονομή των συντάξεων είχε συναντηθεί παλαιότερα με τους μνημονιακούς καταναγκασμούς και τη διάλυση των ασφαλιστικών οργανισμών λόγω της ιστορίας των μνημονίων», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, προσθέτοντας ότι «μέσα σε μνημονιακούς καταναγκασμούς το κράτος λειτουργούσε, δυστυχώς, και με την στάση πληρωμών. Έτσι, το γεγονός ότι δεν έβγαιναν συντάξεις με πιο γρήγορο ρυθμό είχε να κάνει με την περιβόητη ιστορία των πλεονασμάτων των πρωτογενών που θα έπρεπε να πετύχει σε συνθήκες πολύ δύσκολες το κράτος. Τώρα που κάπως ανασάναμε θα έπρεπε να υπήρχε μεγαλύτερη επιτάχυνση, είναι αυτονόητο ότι είναι υποχρέωση του κράτους να απαντά στο δίκαιο αίτημα για τις εξόδους των πολιτών».

«Είναι γεγονός ότι έχει επιτευχθεί πολύ μεγάλη πρόοδος στην αντιμετώπιση των πολλών και σοβαρών προβλημάτων που είχε ο ΕΦΚΑ κατά τα προηγούμενα χρόνια και η πρόοδος αυτή προφανώς πιστώνεται και στην πολιτική ηγεσία, στον υπουργό, τον κύριο Χατζηδάκη, στον αρμόδιο υφυπουργό, τον κύριο Τσακλόγλου και στη διοίκηση του Οργανισμού», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάννης, που επισήμανε ότι σημειώνονται καθυστερήσεις στην έκδοση των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών με παράλληλη μισθωτή απασχόληση. Καθυστέρηση, όπως επισήμανε, σημειώνεται και με τους νέους επαγγελματίες, οι οποίοι κάνουν έναρξη επαγγέλματος, στο να μπορέσουν να έχουν και αυτοί τις ασφαλιστικές εισφορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ