today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

ΚΚΕ: Η Ε.Ε. συναυτουργός στο έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ

«Για ακόμα μια φορά η Κομισιόν προκλητικά υπερασπίζεται την πολιτική απαξίωσης, εκκαθάρισης και κλεισίματος της ΛΑΡΚΟ, απαντώντας σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ. Αυτή τη φορά, μέσω της εκτελεστικής αντιπροέδρου M. Vestager, χωρίς περιστροφές ομολογεί τις επιδιώξεις της πολιτικής που ακολούθησαν η ΕΕ και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, δίνοντας το σύνθημα στην κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρήσει χωρίς δισταγμούς και καθυστερήσεις στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Μάλιστα απαίτησε να επιστραφούν οι κρατικές εγγυήσεις και εισφορές, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, επικαλούμενη τη «στρέβλωση» του ανταγωνισμού της καπιταλιστικής αγοράς» αναφέρει σε σχόλιο της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα (ΕΟ) του ΚΚΕ.

«Η πραγματική στόχευση πίσω από την απαξίωση και εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο κι έχουν βάλει στο «μάτι» τον πλούτο και τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητές της. Η Επιτροπή εμφανίζει τις υποτιθέμενες «κρατικές ενισχύσεις» στη ΛΑΡΚΟ ως «παράνομες» και υποστηρίζει ότι πρέπει να επιστραφούν, την ίδια ώρα που από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση πριμοδοτούν με δεκάδες δις τους ομίλους μέσω του «Ταμείου Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας». Υποστηρίζει προκλητικά τις μαζικές απολύσεις των εργαζομένων παρουσιάζοντας σαν διέξοδο για αυτούς τα διάφορα προγράμματα κατάρτισης και ανακύκλωσης της ανεργίας.

Δεν κρύβεται η επιδίωξη της Κομισιόν, όπως άλλωστε και της κυβέρνησης, να πουληθούν οι εγκαταστάσεις εκκαθαρισμένες, απαλλαγμένες από εργαζόμενους και τις «οφειλές» της ΛΑΡΚΟ, και να παραδοθεί η εξόρυξη λατερίτη και η παραγωγή σιδηρονικελίου σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και το κράτος να εγγυηθεί να ξεπληρώσει τα πρόστιμα και τα χρέη, φορτώνοντας το κόστος στις πλάτες του λαού. Από την περασμένη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι οι οποίοι είναι απολυμένοι και «επαναπροσλαμβάνονται» με δίμηνες συμβάσεις, για να πάρει τη ΛΑΡΚΟ «καθαρή» ο νέος επενδυτής, υπερασπίζονται τα περιουσιακά στοιχεία της και την πρώτη ύλη, όπως το γαιάνθρακα, εμποδίζοντας τη διαδικασία ξεπουληματος τους» αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ και τονίζει καταλήγοντας:

«Ένας δρόμος υπάρχει, μαζικός ξεσηκωμός και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο έγκλημα της κυβέρνησης που απολύει τους εργαζόμενους και πετά 1200 οικογένειες στο δρόμο, σταματά τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και οδηγεί στο μαράζωμα όλη την περιοχή. Είναι ανάγκη ο αγώνας για τη ΛΑΡΚΟ να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, όλου του λαού. Ξανά και ξανά αποδεικνύεται ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, στο δρόμο της ανατροπής».

(Επισυνάπτονται τα κείμενα της ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ