today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Επιθετική στρατηγική καταπολέμησης του πληθωρισμού, υπό το φάσμα ύφεσης – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Συνεχίζοντας την επιθετική στρατηγική της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (FED), προχώρησε χθες σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Πρόκειται για την πιο επιθετική σύσφιξη σε περισσότερο από μια γενιά, με στόχο τον περιορισμό του αυξανόμενου πληθωρισμού, διακινδυνεύοντας ταυτόχρονα, ένα απότομο πλήγμα στην αμερικανική οικονομία.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη *

Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο και οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της FED,  Τζερόμ Πάουελ, ότι θα υπάρξει επιβράδυνση στο ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων κάποια στιγμή. Ο κ. Πάουελ πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις θα παίρνονται με βάση τα στοιχεία που θα υπάρχουν διαθέσιμα σε κάθε συνεδρίαση, αποφεύγοντας τη λογική της «σαφούς καθοδήγησης», σχετικά με το μέγεθος της επόμενης κίνησης των επιτοκίων.

Η FED, αντιμετωπίζει τις πιο καυτές πιέσεις στις τιμές των τελευταίων 40 ετών, με αποτέλεσμα με τη χθεσινή αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης να ανεβάσει το εύρος στόχων για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 2,25% έως 2,5%. Αυτό ανεβάζει τη σωρευτική αύξηση Ιουνίου-Ιουλίου στις 150 μονάδες βάσης, την πιο απότομη αύξηση από την εποχή της μάχης των τιμών του Πολ Βόλκερ στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Η ψηφοφορία της FOMC, η οποία περιελάμβανε δύο νέα μέλη, τον Αντιπρόεδρο εποπτείας, Μάικλ Μπάρ, και την Πρόεδρο της Fed της Βοστώνης, Σουζάν Κόλινς, ήταν ομόφωνη. Η προσθήκη του Μπάρ στο διοικητικό συμβούλιο νωρίτερα αυτό το μήνα, δημιούργησε μια πλήρη σύνθεση επτά διοικητών, για πρώτη φορά από το 2013.

Η FED επεσήμανε ότι «οι πρόσφατοι δείκτες δαπανών και παραγωγής έχουν μαλακώσει», αλλά επεσήμανε επίσης ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας «ήταν ισχυρή τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό».

Η χθεσινή αύξηση τοποθετεί τα επιτόκια κοντά στις εκτιμήσεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της FED για ουδέτερο επίπεδο που ούτε επιταχύνει ούτε επιβραδύνει την οικονομία. Οι προβλέψεις στα μέσα Ιουνίου έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι αναμένεται να αυξήσουν τα ποσοστά σε περίπου 3,4% φέτος και 3,8% το 2023.

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά την ανακοίνωση της νέας αύξησης των επιτοκίων, ο πρόεδρος της FED, Τζερόμ Πάουελ, προσπάθησε να ακολουθήσει τη γραμμή μεταξύ της προσφοράς χρήσιμης καθοδήγησης και της αποφυγής της προ-δέσμευσης σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη πορεία πολιτικής. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι η αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται ακόμη σε ύφεση, αν και η συζήτηση έχει ανοίξει για το πόσο αυτό είναι σωστό.

Η FED προσπαθεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της, μετά τις σφοδρές επικρίσεις για τη λανθασμένη εκτίμηση του πληθωρισμού και ότι άργησε να αντιδράσει, με αποτέλεσμα να προχωρά τώρα δυναμικά σε αυξήσεις των επιτοκίων, ακόμη και αν αυτό κινδυνεύει να την ωθήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση.

ΣΕ κάθε περίπτωση, η επιθετική στρατηγική που εφαρμόζει η FED, δημιουργεί πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία και ειδικά στην Ευρώπη, με τους αναλυτές να αναφέρουν ότι η Αμερική εξάγει πληθωρισμό και ύφεση, ενώ θεωρούν δεδομένο ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα εισέλθει σύντομα σε ύφεση.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, ειδικός σε θέματα Αμερικανικής Πολιτικής. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και του The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον, μέλος του The International Institute for Strategic Studies του Λονδίνου, και υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο. 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ