today-is-a-good-day
19 C
Athens

Γερμανία: Ο Πούτιν παίζει διπρόσωπο παιχνίδι με το φυσικό αέριο. Λαμβάνουμε προφυλάξεις για να βγάλουμε τον χειμώνα

Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ κατηγόρησε χθες Δευτέρα τον ρώσο πρόεδρο για «διπροσωπία» και ότι παίζει «παιγνίδι», μετά τη μείωση της ποσότητας του αερίου που προμηθεύει η Μόσχα στο Βερολίνο μέσω της αγωγού Nord Stream 1 με την επίκληση τεχνικού προβλήματος με επισκευασμένη τουρμπίνα που βρίσκεται στη γερμανική επικράτεια.

Νωρίτερα χθες, ο ρωσικός κολοσσός της ενέργειας Gazprom ανακοίνωσε πως μείωσε την προμήθεια αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 από το 40% στο 20% της δυναμικότητάς του.

«Δεν υπάρχουν τεχνικοί λόγοι για τη μείωση των παραδόσεων», είπε ο κ. Χάμπεκ στο Γερμανικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «η τουρμπίνα είναι έτοιμη για παράδοση στη Ρωσία».

Πρόσθεσε πως τα έγγραφα για την εξαγωγή της από τη Siemens Energy έχουν ολοκληρωθεί, αλλά η Μόσχα αρνείται να δώσει τα απαιτούμενα έγγραφα για την εισαγωγή της. Η Ζίμενς διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να μεταφέρει το ανταλλακτικό στη Ρωσία αμέσως μόλις λάβει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Η Ρωσία «παραβιάζει συμβατικές της υποχρεώσεις και κατηγορεί άλλους» γι’ αυτό, επέμεινε ο κ. Χάμπεκ. «Ο Πούτιν παίζει διπρόσωπο παιγνίδι. Προσπαθεί να αποδυναμώσει την μεγάλη υποστήριξη προς την Ουκρανία και να διχάσει την κοινωνία μας. Για να το επιτύχει αυτό, προκαλεί αβεβαιότητα και αυξάνει τις τιμές. Το αντιμετωπίζουμε με ενότητα και επικεντρωμένες ενέργειες. Λαμβάνουμε προφυλάξεις για να βγάλουμε τον χειμώνα».

Ο κ. Χάμπεκ εξήγησε ότι η κατασκευή υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), η πλήρωση των δεξαμενών αποθήκευση και η μείωση της κατανάλωσης αερίου είναι τα βασικά μέσα για αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ